Επιλογές

Επιτυχημένη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου

Επιτυχημένη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με κουπόνι 3,45% και απόδοση 3,60% έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών του 5ετούς ομολόγου, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45% και η απόδοση στο 3,60.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών αργότερα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Το 2019, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δισ. ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα, περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπάρχει απόδοση της τάξεως του 3,5% για πενταετή ομόλογα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.

Με αυτά τα δεδομένα, το βασικό ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης βραχυχρόνιων παικτών. Γιατί αυτοί θα κινηθούν στη λογική των γρήγορων αποδόσεων πουλώντας τις επόμενες ημέρες τους νέους τίτλους και επαναλαμβάνοντας έτσι το σκηνικό της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων.

Η Αχτσιόγλου υπέγραψε την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X