Χωρίς Κατηγορία

Φωτογραφική βόλτα σε 10 κάστρα (εικόνες από drone)

Φωτογραφική βόλτα σε 10 κάστρα (εικόνες από drone)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 1.000 μεσαιωνικά και νεότερα κάστρα, φρούρια και πύργοι. Άλλα χτισμένα πάνω σε αρχαία τείχη, άλλα σε βράχους, σε βουνά ή δίπλα στη θάλασσα, όλα γεμάτα ιστορία και θρύλους.

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα κάστρα μέσα από μια φωτογραφική βόλτα από ψηλά, όπως τα κατέγραψε ο φακός των πρακτορείων Eurokinissi και Motionteam.

1. Κάστρο Μεθώνης

Το κάστρο της Μεθώνης, από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του ελλαδικού χώρου, χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209.

Είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε ένα βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο. Η καστροπολιτεία αυτή εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση 93 στρεμμάτων. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα της Μεθώνης είναι το Μπούρτζι, μικρό επιθαλάσσιο οχυρό, κτισμένο σε μικρή νησίδα στα νότια του κάστρου.

2. Κάστρο Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο-πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου (10ος μ.Χ αιώνας), κτισμένο νοτιανατολικά του Ολύμπου. Ο Πύργος του, που δεσπόζει πάνω στην εθνικό οδό, είναι ο πιο εντυπωσιακός ακρόπυργος που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο.

Βρίσκεται σε θέση στρατηγική που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και το δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας και το ύψος των τειχών φτάνει δεξιά από την είσοδο τα 9,5μ. και αριστερά τα 7,5μ., ενώ το πάχος κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 2 μέτρα.

3. Επταπύργιο ή Γιεντί Κουλέ

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης.

Αποτελείται από το Βυζαντινό φρούριο και από τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός και εκτός του φρουρίου. Το κάστρα και τα τείχη στη Θεσσαλονίκη ήταν απαραίτητα για την οχύρωση της πόλης και η δημιουργία τους υπολογίζεται κατά την ίδρυσή της. Στη δεκαετία του 1890, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή και κατεδαφίστηκαν τα υπάρχοντα κτίρια στο εσωτερικό, από τα οποία κανένα ίχνος δεν σώζεται σήμερα.

4. Μπούρτζι

Μικρό νησί μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου καλυμμένο πλήρως από ένα παλιό ενετικό κάστρο, στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Αρχικά ονομαζόταν από τους ναυτικούς νησάκι του Αγίου Θεοδώρου.

Κατά την πρώτη Ενετική κυριαρχία (1389-1540) και συγκεκριμένα το 1473, μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά, οι Ενετοί το οχύρωσαν με πύργο, όπου τοποθέτησαν πυροβόλα. Από τότε ονομάστηκε Καστέλλι ή Μπούρτζι και αργότερα Πασσάζ – πέρασμα.

Το 1865, με εντολή του βασιλιά Γεωργίου Α’, αφοπλίστηκε, έπαψε να είναι φρούριο κι έγινε τόπος διαμονής του δήμιου της γκιλοτίνας, ενώ από το 1930 έως το 1970 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.

5. Νιόκαστρο ή Κάστρο Ναυαρίνου

Στον κόλπο του Ναυαρίνου υπάρχουν δυο κάστρα: το παλαιότερο που λέγεται Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναβαρίνο, και το σχετικά νεότερο που είναι το Νιόκαστρο.

To Νιόκαστρο είναι αυτό που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πύλου, πάνω στη θάλασσα. Σκοπός της κατασκευής του ήταν ο έλεγχος της νότιας εισόδου στον όρμο του Ναυαρίνου. Το φρούριο της Πύλου (Νιόκαστρο ή Νεόκαστρο) άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571).

6. Κάστρο Τρικάλων

Το Κάστρο των Τρικάλων είναι κτισμένο στα βόρεια της πόλης, σε θέση στρατηγικής σημασίας. Λόγω της σπουδαιότητάς του, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προέβη τον 6ο αι. μ.Χ. σε ριζική ανακαίνισή του.

Στην ανατολική πλευρά του δεύτερου διαζώματος κατασκευάσθηκε από τους Οθωμανούς ρολόι μεγάλων διαστάσεων, η καμπάνα του οποίου ζύγιζε περίπου 650 κιλά. Το πρώτο αυτό ρολόι, με έτος κατασκευής το 1648, γκρεμίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε το 1936 νέο, ύψους 33 μ.

7. Κάστρο της Μονεμβασιάς

H Μονεμβασιά, από τις πιο σπουδαίες και πιο ιστορικές καστροπολιτείες της Ελλάδας, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ωραιότερα κάστρα στον κόσμο.

Είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης από την οποία πήρε καὶ το όνομά της. Λόγω της φυσικής τοποθεσίας της ήταν ιδανικό καταφύγιο κατά τις επιδρομές των βαρβάρων.

Ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου το 583, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων.

8. Κάστρο Λαμίας ή Ακρολαμία

Μεσαιωνικό κάστρο με μακραίωνη ιστορία, δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης σε ένα βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα στη γραφική κοιλάδα του Σπερχειού, τις κορυφές της Οίτης, του Καλλιδρόμου, της μυθικής Όθρυος, του Παρνασσού, της Γκιώνας και του Μαλιακού Κόλπου.

Στην καλοδιατηρημένη τοιχοποιία του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κάστρο έχει δυο πύλες, μια στα ΝΑ, τη λεγόμενη και Σιδηρά πύλη, μέσω της οποίας επικοινωνούσε με την κάτω πόλη και μια στα ΒΑ που οδηγούσε προς την Όρθρυ.

9. Κάστρο Άργους ή Κάστρο Λάρισα

Ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κάστρα στην Ελλάδα. Η τοποθεσία είχε οχυρωθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η οριστική διαμόρφωση του κάστρου έγινε από τους Φράγκους.

Λέγεται Κάστρο του Άργους ή κάστρο της Λάρισας. Οι πρώτοι που εποίκισαν το Άργος ήταν οι Πελασγοί και οι ονομασίες είναι πελασγικές. «Άργος» σημαίνει κάμπος και «Λάρισα» σημαίνει ακρόπολη.

Το κάστρο οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Η βάση του σε ορισμένα σημεία έχει ογκόλιθους, που θυμίζουν τα κυκλώπεια τείχη.

10. Μυστράς

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα.

Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς.

Εξελίχθηκε σε μια σπουδαία καστροπολιτεία και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως. Το 1989 με απόφαση της Unesco, εγγράφεται ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI/MOTIONTEAM

Ανατολή στη Λίμνη Πλαστήρα: Ένα παραμυθένιο τοπίο (εικόνες)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X