Οικονομία

Η θαυματουργή…ΕΛΣΤΑΤ μειώνει την ανεργία-Μεγάλη η χάρη της

Η θαυματουργή…ΕΛΣΤΑΤ μειώνει την ανεργία-Μεγάλη η χάρη της
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η θαυματουργή ΕΛΣΤΑΤ μειώνει την ανεργία ενώ οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αυξάνονται. Είναι πράγματι μεγάλη η χάρη της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αφού καταφέρνει (όχι να βρει εργασία) αλλά να κρύβει 450.000 ανέργους.

Στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” παρατηρείται το φαινόμενο η ΕΛΣΤΑΤ να εμφανίζει κάθε μήνα μείωση του ποσοστού της ανεργίας, την ώρα, όμως, που γεμίζουν οι λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Νοέμβριο 2021 ο αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 624.858 άτομα και το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 13,3%.

Τον ίδιο μήνα, τον Νοέμβριο του 2021, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.081.622 ανέργους, οι οποίοι επίσης αναζητούν εργασία.

Η διαφορά μεταξύ της μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ και των πραγματικών στοιχείων του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 456.764 ανέργων, που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Δηλαδή, για τον περασμένο Νοέμβριο, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόλις το 57,8% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και «αγνοεί» το 42,2% των πραγματικά ανέργων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφεται σε μηνιαία βάση, μεταξύ των στοιχείων του ΟΑΕΔ και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και προκαλεί εύλογες απορίες.

Μάλιστα, ο αριθμός των «κρυμμένων» ανέργων αυξήθηκε εντυπωσιακά στους τελευταίους μήνες, καθώς τον Οκτώβριο ήταν 359.199 άνεργοι, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν  325.800.

Η σύγκριση των στοιχείων των δύο φορέων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικάτων που κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερο ποσοστό πραγματικής ανεργίας, σε σύγκριση με εκείνο που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Για να δικαιολογήσει της διαφορά η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει μεταξύ των άλλων ότι φταίει και η «μαύρη» εργασία. Δηλαδή, υποστηρίζει, ότι τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην Ερευνα Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.

Όμως, το ερώτημα είναι, πως είναι δυνατόν, κάποιος που εργάζεται χωρίς ασφάλιση, την ίδια ώρα να δηλώνει σε κρατικό φορέα, ότι εργάζεται.

Ισχυρίζεται επίσης, ότι το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

Η ΕΛΣΤΑΤ με διάφορα επιχειρήματα προσπαθεί να δικαιολογήσει την τεράστια απόκλιση. Ομως, η διαφορά των 456.764 ανέργων μεταξύ των καταγραφόμενων ανέργων του ΟΑΕΔ και της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ είναι τόσο μεγάλη που ξεφεύγει από τα όρια του στατιστικού σφάλματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X