Διεθνή

Μάτα Χάρι: Η ταλαντούχα χορεύτρια και μοιραία ερωμένη που έγινε… κατάσκοπος

Μάτα Χάρι: Η ταλαντούχα χορεύτρια και μοιραία ερωμένη που έγινε… κατάσκοπος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Οκτωβρίου 1917, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, η Μαργκαρέτα Ζέλε, γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο με το όνομα Μάρα Χάρι, εκτελείται δια τυφεκισμού για κατασκοπεία σε ηλικία 41 ετών.

Η Μάτα Χάρι φθάνει στο Παρίσι σε ηλικία 27 ετών, τον Νοέμβριο 1903. Έχει αφήσει πίσω της την γενέτειρά της Ολλανδία και τον σύζυγό της Ρούντολφ Μακ Λέοντ, αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Αναζητώντας την τύχη της , επιχειρεί να γίνει μοντέλο του ζωγράφου Οκτάβ Γκιγιονέτ. Χωρίς επιτυχία.

Στη συνέχεια χορεύει σε ιδιωτικά σαλόνια με το όνομα Lady Μακ Λέοντ, πριν γίνει διάσημη με το όνομα Μάτα Χάρι (“Ο Ηλιος στα μαλαισιανά) εκτελώντας «ινδικούς χορούς», για τους οποίους δεν έχει ιδέα. Τους φαντάζεται αντλώντας από τις αναμνήσεις της κατά την παραμονή της στις ολλανδικές Ινδίες, όπου είχε ακολουθήσει τον σύζυγό της.

Έτσι, ο Εμίλ Γκιμέτ, ο ιδρυτής του μουσείου Ασιατικών Τεχνών στο Παρίσι της ανοίγει μία αίθουσα για την περίφημη παράσταση της 13ης Μαΐου 1905, όταν ξεκινά να χορεύει ως πριγκίπισσα και καταλήγει γυμνή. Το θέαμα είναι σπάνιο για την εποχή και κανονικά τιμωρείται με φυλάκιση. Για την Μάτα Χάρι είναι η αρχή της μεγάλης ζωής, το εισιτήριό της για τα μεγάλα σαλόνια.

 

Με το όνομα «Μάτα Χάρι» δηλαδή «το μάτι της ημέρας», μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια, αλλά και στις μεγάλες κρεβατοκάμαρες του Παρισιού. Γοητευτική και μυστηριώδης γυναίκα, γίνεται αμέσως έμπιστη συντροφιά πολλών αξιωματικών. Τον Μάιο του 1905, στο θέατρο Guimet εμφανίσθηκε γυμνή στη σκηνή, χορεύοντας έναν ερωτικό χορό. Ακολούθησαν περιοδείες σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Χάγη, Βιέννη, Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου αποθεώθηκε.

Δεν ήταν μια συνηθισμένη αρτίστα και δεν είχε ερωτικές αναστολές. Μια κατάσκοπος γεννιέται Στη διάρκεια των παραστάσεων στη Γερμανία, οι τοπικές αρχές κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία και την απελαύνουν. Η Μάτα Χάρι επιστρέφει στο Άμστερνταμ και συναντά τον Γερμανό πρόξενο Κράμερ. Εκεί γίνεται η πρώτη συμφωνία: να πάρει πίσω την περιουσία της μαζί με κάποια σημαντική αμοιβή αρκεί να κατασκόπευε γι’ αυτούς. Η εντυπωσιακή χορεύτρια ήταν ο ιδανικός άνθρωπος στο παιχνίδι κατασκοπείας που παιζόταν μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι Γάλλοι στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της προσέφεραν ένα εκατομμύριο φράγκα για να αξιοποιήσει το διεθνές δίκτυο εραστών της, κατασκοπεύοντας τους Γερμανούς. Έτσι, εκμεταλλευόμενη τις γνωριμίες της, πληρώνεται και από τους δύο, αφού γίνεται μια «διπλή πράκτορας». Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, μπορούσε σ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.

Στην τελευταία αποστολή της στην Ισπανία, «αποπλάνησε» τον γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, προκειμένου να του εκμαιεύσει απόρρητα σχέδια. Εκείνος με τη σειρά του υπονόησε μέσω τηλεγραφήματος στους δικούς του, ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε να δουλεύει για όφελος της Γερμανίας. Ένας εχθρός που ξέρει τα πάντα υπάρχει παντού Το παιχνίδι της κατασκοπίας παιζόταν στην Ευρώπη αργά και μεθοδικά.

Στο Βερολίνο δρα η Φροϊλάιν Ντόκτορ ή διαφορετικά I-4GW, μια πράκτορας που κατάφερε να πάρει στα χέρια της όλες τις λίστες με τα ονόματα Γάλλων πρακτόρων στις ουδέτερες χώρες. Παράλληλα, Ιταλοί παραβιάζουν τα στρατιωτικά μυστικά της Βιέννης, ενώ Αυστριακοί σαμποτέρ ανατινάζουν και βυθίζουν τα αγκυροβολημένα ιταλικά θωρηκτά Μπενεντέτο Κρότσε και Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ένας εχθρός που ξέρει τα πάντα υπάρχει παντού.

Η πρώτη σύλληψη

Τον Νοέμβριο του 1916, οι Βρετανικές αρχές τη συλλαμβάνουν σε ένα ατμόπλοιο στο Falmouth, που κατευθυνόταν από την Ισπανία στην Ολλανδία, πιστεύοντας ότι ήταν η Γερμανίδα κατάσκοπος Κλάρα Μπένεντιξ. Τη μετέφεραν στη βρετανική αντικατασκοπεία (ΜΙ5) για ανάκριση όπου κατέθεσε ότι είχε στρατολογηθεί από έναν Βέλγο αξιωματικό, για λογαριασμό της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ο Γάλλος πρόξενος στο Vigo της Ισπανίας, της είχε ζητήσει να κατασκοπεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Αυστρία.

Το τέλος της Μάτα Χάρι

Το 1917 όμως η συνοχή του γαλλικού στρατού κλονίζεται από τις λιποταξίες και η Μάτα Χάρι, η πράκτορας με τον κωδικό Η21, θεωρείται ο εχθρός που πρέπει να εξολοθρευτεί. Αν και αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ, μόλις γύρισε στο Παρίσι στις 13 Φεβρουαρίου 1917, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες τη συλλαμβάνουν στο ξενοδοχείο Ελυζέ με την κατηγορία της κατασκοπείας και τη φυλακίζουν στις γυναικείες φυλακές του Σαιντ Λαζάρ. Στις 25 Ιουλίου περνάει από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο δια τουφεκισμού.

Στις 15 Οκτωβρίου 1917, βρίσκεται μπροστά από το στρατιωτικό απόσπασμα στο δάσος του Βανσέν και αρνείται να της δέσουν τα μάτια ή τα χέρια. Εκτελέστηκε ως διπλή πράκτορας και υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών. Το σώμα της δεν αναζητήθηκε από κανέναν και γι’ αυτό δόθηκε στους επιστήμονες για σκοπούς ιατρικής έρευνας. Ήταν τελικά πράκτορας; Υπήρξε ή όχι η Μάτα Χάρι κατάσκοπος και αν ναι υπέρ ποιας χώρας; Μπορεί να ήταν η πράκτορας Η-21 του Βερολίνου μπορεί και όχι.

Η δίκη της πάντως χρησιμοποιήθηκε για να ισχυροποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο. Οι περισσότεροι από τους εραστές της ήταν στρατιωτικοί και η ίδια είχε πρόσβαση στην υψηλή κοινωνία, άρα ήταν άριστη επιλογή για τις μυστικές υπηρεσίες, που ανέκαθεν πόνταραν στην αδυναμία των ανδρών, χρησιμοποιώντας  όμορφες γυναίκες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ήταν διπλή κατάσκοπος.

Αυτό πάλι θα μπορούσε να αποτελέσει τεκμήριο ότι έκανε πολύ καλά τη δουλειά της και δεν άφησε ίχνη. Σύμφωνα με τους τότε αξιωματικούς, οι πληροφορίες που παρέδιδε ήταν ασήμαντες, αλλά και αυτό είναι σχετικό. Το σίγουρο είναι ότι η Μάτα Χάρι υπήρξε ταλαντούχα χορεύτρια και ερωμένη, αλλά μάλλον άπειρη σε θέματα κατασκοπίας. Ίσως τελικά παγιδεύτηκε σε μια αντιπαράθεση μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών η οποία την οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X