Ελλάδα

Μητσοτάκης στον Observer: Nα έρθουν στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2021

Μητσοτάκης στον Observer: Nα έρθουν στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2021
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το βήμα για ρεαλιστική για συμφωνία με τους κλεμμένους θησαυρούς του Έλγιν, σύμφωνα με τον theguardian.com.

Σημειώνεται, ότι μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού, ο Μπόρις Τζόνσον είχε τοποθετήσει στο γραφείο του στο νούμερο 10 της Downing Street μια προτομή του Περικλή, τον οποίο έχει θαυμάσει εδώ και καιρό.

Η γνώση του Johnson σχετικά με τον αρχαίο κόσμο – σπούδασε κλασικά στην Οξφόρδη και κάποτε έλεγε ότι θα μπορούσε να απαγγείλει τις πρώτες 100 γραμμές της Ιλιάδας του Ομήρου – τον κάνει να θαυμάζει με δέος την Ελλάδα.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα για πρώτη φορά από την εκλογή του τον Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στον ObserverΠαρατηρητή ότι είναι πρόθυμος να εκθέσει τους θησαυρούς που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο εξωτερικό στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα τα μάρμαρα να έρθουν στην Αθήνα για το 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που θα ταξιδέψει στον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο να μεταδώσει τη μεγάλη και ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στον δυτικό πολιτισμό», δήλωσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις:” Ως πρώτη κίνηση, δανείστε μου τα γλυπτά για μια ορισμένη χρονική περίοδο και θα σας στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα που ποτέ δεν άφησαν την Ελλάδα να εκτίθεται το Βρετανικό Μουσείο ”» επισήμανε.

Καθώς η Αθήνα αναδύεται από μια δεκαετία λιτότητας, αυτή θα είναι η πρώτη πρόταση που τέθηκε στο Λονδίνο εδώ και χρόνια.

‘Οταν ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε να βγάλει μία φωτογραφία με τη Μελίνα Μερκούρη

«Η Ακρόπολη δεν ανήκει κατ ‘ανάγκη μόνο στην Ελλάδα», πρόσθεσε .

«Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να δείτε το μνημείο στην ενότητά του, πρέπει να δείτε τα γλυπτά του Παρθενώνα ενωμένα στο μνημείο ».

Είναι αξιοσημείωτο το κατά πόσο η ζωφόρος του Παρθενώνα – το πρώτο έργο που απεικονίζει τις θεότητες μαζί με τις ανθρώπινες φιγούρες – έχει διασωθεί, αλλά είναι εξαιρετικά κατακερματισμένο.

Στην Αθήνα εκτείνονται 50 μέτρα από τη ζωφόρο των 115 τεμαχίων, περίπου 80 μέτρα βρίσκονται στο Λονδίνο, που το 1802 αφαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν από τον Λόρδο Elgin, πρεσβευτή του Λονδίνου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τα έργα τέχνης στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με πολεμικό πλοίο στη Βρετανία, και ο Έλγιν τα πουλήσει στο Βρετανικό Μουσείο το 1816 και σε οκτώ άλλα μουσεία διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη.

Επειδή, στον επαναπατρισμό πρωτοστάτησε η Μελίνα Μερκούρη στη δεκαετία του ’80, και το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε επίμονα αιτήματα για την αποστολή των ανεκτίμητων αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Αλλά σε πολλές έρευνες, οι Βρετανοί  πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το ελληνικό  αίτημα.

Ενώ μια έρευνα που διεξήχθη το 2014 αποκάλυψε ότι μόνο το 23% ήθελε να παραμείνουν οι αρχαιότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Να σημειώσουμε, ότι ως επικεφαλής της Ένωσης φοιτητών της Οξφόρδης Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τη Μερκούρη να συζητήσει το θέμα στη Βρετανία το 1986. Ο υπουργός και ο φοιτητής φωτογραφήθηκαν μαζί πριν πάει για να ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

ΗΠΑ και Ταλιμπάν «στο όριο» της σύναψης συμφωνίας

Κόντρες Παπανδρεϊκών-Γεννηματικών για το…ΠΑΣΟΚ

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X