Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μόνο με ριζικά μέτρα θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μόνο με ριζικά μέτρα θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

«Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας» αν πούμε πως σε έκτακτες καταστάσεις στην οικονομία απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Είναι κανόνας αποδεκτός σχεδόν από όλους τους οικονομολόγους. Η οικονομία της Ελλάδας και ιδίως οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Γι΄αυτό απαιτούνται έκτακτα μέτρα, που θα δώσουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν το βρόχο από το λαιμό.

Οι πολύ μεγάλες απειλές είναι το τεράστιο κόστος της ενέργειας, το πολύ μεγάλο χρέος προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και οι πλειστηριασμοί. Για τους τελευταίους ένα στοιχείο μόνο αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Περισσότερα από 700.000 ακίνητα έχουν περάσει στα χέρια των funds και σε 2 με 3 χρόνια αναμένεται να γίνουν περισσότεροι από 200.000 πλειστηριασμοί.

Συνεπώς αν θέλουμε να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τον κορμό της απασχόλησης, οφείλουμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις τρεις προαναφερόμενες απειλές.

-Χρειάζεται να ενισχυθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια της ενέργειας η οποία σε συνδυασμό με τον γενικότερο πληθωρισμό που μειώνει την κατανάλωση, αποτελούν βρόχο στο λαιμό τους.

-Για το χρέος στο Δημόσιο απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις, ακόμα και διαγραφές χρέους που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Για το τελευταίο οι ευθύνες δεν μπορεί να αποδοθούν αποκλειστικά στις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου η διαγραφή τουλάχιστον ενός μέρους δεν είναι μόνο οικονομικά απαραίτητη, αλλά και ηθικά ορθή. Οσον αφορά στις δόσεις θα έπρεπε οι επιχειρηματίες να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ακόμα και τις 240 δόσεις που δίνει ο εξωδικαστικός. Μόνο έτσι θα σωθούν πολλές επιχειρήσεις και προπαντός θα μπορέσουν να επενδύσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

-Οι πλειστηριασμοί είναι άλλη τεράστια πληγή, απόρροια της κρίσης που ξέσπασε το 2008 και των μνημονίων που κυριολεκτικά τσάκισαν την ελληνική οικονομία. Είναι λογικό, ηθικό και οικονομικά ορθό να έχουν την ευκαιρία οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ιδιώτες να κάνουν μία ρύθμιση που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε μία τεράστια αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας σε βάρος κυρίως της μεσαίας τάξης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X