Διεθνή

Ο Ερντογάν ζητά τώρα και πυρηνικά

Ο Ερντογάν ζητά τώρα και πυρηνικά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι απαράδεκτο τα πυρηνικά κράτη να απαγορεύσουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, αλλά δεν ανέφερε εάν η Τουρκία είχε σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι έναν ή δύο. Αλλά μας λένε  ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε εμείς. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχθώ », δήλωσε σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην επαρχία Σίβα και πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αναπτυγμένο έθνος στον κόσμο που δεν τους έχει», δήλωσε. Να σημειώσουμε ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Η Τουρκία υπέγραψε τη Σύμβαση για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1980 και έχει επίσης υπογράψει τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών του 1996, η οποία απαγορεύει για οποιοδήποτε σκοπό όλες τις πυρηνικές εκρήξεις σε αυτή.

Αφορμή της δηλώσεις του ήταν ότι θέλει την ίδια προστασία για την Τουρκία όπως το Ισραήλ.

«Έχουμε το Ισραήλ κοντά μας, σχεδόν ως γείτονες. Φοβούνται τα άλλα κράτη να τους επιτεθούν με τις πυρηνικές κεφάλες που κατέχει. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει.»

Οι ξένοι αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο. Το Ισραήλ διατηρεί πολιτική ασάφειας γύρω από το πυρηνικό ζήτημα, αρνούμενη να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τις δυνατότητές του.

Στη συνέχεια υπενθύμισε στους παρευρισκομένους ότι: «Ζητήσαμε έξυπνες βόμβες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, του είπαμε ότι τους χρειαζόμασταν, αλλά δεν μας τις έδωσαν. Ζητήσαμε και από τον Τραμπ , αλλά τίποτα, γι΄αυτό θα τις κάνουμε οι ίδιοι,» τόνισε.

Η Τουρκία θα αρχίσει επίσης να κατασκευάζει και νέο τύπο ένοπλων αεροσκαφών στο εγγύς μέλλον, ανέφερε τέλος ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τις οργανώσεις του κυβερνώντος AKP να εργαστούν σκληρά πριν από τις επόμενες εκλογές για το 2023, προκειμένου να βελτιώσουν την κακή τους απόδοση στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, οι οποίες είδαν το κόμμα να χάνει πέντε από τις πολυπληθέστερες επαρχίες της Τουρκίας.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Νέα Μάκρη

Δύο γκάφες του Μαξίμου

Κυριάκος Βελόπουλος: Οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στα «ξερονήσια»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X