Πολιτική

Στη Βουλή η σύγκρουση για τους χειρισμούς στη ρύπανση του Σαρωνικού

Στη Βουλή η σύγκρουση για τους χειρισμούς στη ρύπανση του Σαρωνικού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή μετατίθεται σήμερα η σύγκρουση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για τη διαχείριση της ρύπανσης του Σαρωνικού με τη συζήτηση δύο επικαιρων ερωτήσεων, αυτή της ΝΔ και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλου.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν για άλλη μια φορά μετά και τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά τη συνδρομή του ΕΜΣΑ.

Η ΝΔ

Εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό επισημαίνουν με επίκαιρη επερώτησή τους στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι, ενώ από την επόμενη του ναυαγίου κοντά στη Σαλαμίνα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωνε ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο και έχει περιοριστεί η διαρροή και η ρύθμιση, «η εξέλιξη όχι απλώς δεν τον δικαίωσε, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στην περιοχή». Από την επομένη ημέρα, αναφέρουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «στις ακτές της Σαλαμίνας εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της τεράστιας θαλάσσιας ρύπανσης και αντί, να επέμβετε και να αντιμετωπίσετε, έστω και αργά, την καταστροφή εσείς αντιθέτως διαβεβαιώσατε ψευδώς το πανελλήνιο ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ η οικολογική καταστροφή επεκτάθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, στον Πειραιά, την Γλυφάδα και τη Βούλα».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι οι περιφερειακοί σταθμοί καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης που λειτουργούν στον Πειραιά και την Ελευσίνα «από την έως τώρα διαχείριση της κρίσης, αποδεικνύονται εκ της πράξεως αναποτελεσματικοί και ότι υπολειτουργούν». Και προσθέτουν: «Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την EMSA (European Maritime Safety Agency), η οποία διαθέτει, σε κατάσταση αναμονής, εξειδικευμένα πλοία τα οποία δύνανται να επιχειρήσουν σε παρόμοια περιστατικά. Ενώ, λοιπόν, βρισκόταν ελλιμενισμένο στην περιοχή, πέραν των άλλων σκαφών απορρύπανσης και το πλοίο ΑΚΤΑΙΑ OSRV, το οποίο εκτός του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, είναι εφοδιασμένο με ραντάρ κατάλληλο να παρέχει πληροφορίες διεύθυνσης κίνησης της πετρελαιοκηλίδας δεν ζητήθηκε έγκαιρα η συνδρομή του στην αντιμετώπιση της καταστροφής».

Καταλήγοντας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτουν τον Υπουργό ενώπιον των ευθυνών του τονίζοντας: «Επειδή η εγκληματική ολιγωρία, η έλλειψη συντονισμού και η παντελής άγνοια της διαδικασίας διαχείρισης εκ μέρους σας ως Υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της κρίσης στην βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ” οδήγησε δυστυχώς σε μία τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, ερωτάσθε:

1. Ποια είναι τα αίτια του ναυαγίου;

2. Το δεξαμενόπλοιο ήταν αξιόπλoο ή είχε πράγματι ρήγμα ;

3. Πότε είχε ελεγχθεί το αξιόπλoο του από το Υπουργείο Ναυτιλίας;

4. Σε ποιο χρόνο άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας;

5. Ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίησή του;

6. Πότε ενημερώθηκαν για το ναυάγιο;

7. Πότε ανταποκρίθηκαν για την διαχείριση της κρίσης;

8. Ήταν επαρκή τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους;

9. Πότε ενημερώθηκαν οι τοπικές Αρχές;

10. Γιατί επεκτάθηκε η ρύπανση;».

Την ερώτηση υπογράφουν, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι αντιπρόεδροι του Κόμματος κ. Κωστής Χατζηδάκης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι Τομεάρχες Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές κυρία Άννα Ασημακοπούλου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κ. Γιώργος Βλάχος, κ. Μάκης Βορίδης, κυρία Σοφία Βούλτεψη, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, κ. Νίκος Δένδιας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κυρία Άννα Καραμανλή, κ. Κώστας Κατσαφάδος, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κ. Βασίλης Κικίλιας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κυρία Γεωργία Μαρτίνου, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Αθανάσιος Μπούρας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα και κ. Γιάννης Τραγάκης

Απαντήσεις ζητά ο Θεοχαρόπουλος

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι εμφανίστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την καταστροφή από το ναυάγιο του εφοδιαστικού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», με αποτέλεσμα «να προκληθούν τεράστιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» καταλογίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία και τονίζει ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν αναντίστοιχα του μεγέθους της ρύπανσης, με αποτέλεσμα οι εστίες της να επεκταθούν σε μεγάλη θαλάσσια έκταση της Αττικής».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ρωτά τον υπουργό Ναυτιλίας «αν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα, πότε εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά και η περιβαλλοντική ισορροπία και ποια είναι η μέριμνα για την αποζημίωση των πληγέντων επαγγελματιών και πολιτών».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X