Πολιτική

Αγρότες: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει “κόφτες” στην επιδότηση ρεύματος

Αγρότες: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει “κόφτες” στην επιδότηση ρεύματος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όρια στην επιδότηση ρεύματος των αγροτών βάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., καθιστώντας την εξαγγελία για πλήρη κάλυψη του 80% της αύξησης (δηλαδή της ρήτρας) στους λογαριασμούς του τελευταίου πενταμήνου 2021 (Αύγουστος-Δεκέμβριος) για όλους τους αγρότες τουλάχιστον προσχηματική.

Η κυβέρνηση βάζει “κόφτες” τις κρατικές ενισχύσεις de minimis που έχουν λάβει οι αγρότες από το 2020 μέχρι σήμερα, όπως και στις όποιες επιδοτήσεις και εκπτώσεις στο ρεύμα που έχουν ήδη δοθεί το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, ΠΕΝ και Αγροτικής Ανάπτυξης που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια για τη χορήγηση επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης της τιμολογητέας κατανάλωσης ρεύματος για παροχές αγροτικής χρήσης, η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο-επιχείρηση “δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, συνυπολογιζόμενων τυχόν λοιπών ενισχύσεων de minimis που έχει λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη”. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 32,6 εκατ. τέτοιων ενισχύσεων σε διάφορους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Επομένως, για τους παραγωγούς που έχουν λάβει ενίσχυση de minimis, αυτή θα συμψηφίζεται με την επιδότηση στο ρεύμα με όριο τις 20.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν θα πάρουν επιδότηση για το 80% της αύξησης όσοι έχουν λάβει ενισχύσεις de minimis, αλλά ό,τι περισσέψει μετά τον συμψηφισμό.

Παράλληλα, από το 80% της κάλυψης της ρήτρας αφαιρούνται οι επιδοτήσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη χαμηλή τάση και οι εκπτώσεις που δίνουν οι προμηθευτές ρεύματος… Αν μάλιστα το άθροισμα της επιδότησης που είχε δοθεί το προηγούμενο διάστημα και των εκπτώσεων των προμηθευτών υπερβαίνει το 80% της ρήτρας, τότε δεν παρέχεται η επιδότηση από τον οικείο προμηθευτή.

Θυμίζουμε ότι οι αγρότες που σήμερα βρίσκονται στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα τονίζουν ότι ακόμα κι αν ισχύσει το 80% που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, είναι επίσης πολύ υψηλό το 20% των ανατιμήσεων που απομένει… Πόσο μάλλον αν δεν καλυφθεί ούτε το 80% της αύξησης. Οι αγρότες πληρώνουν λογαριασμούς πολλών χιλιάδων ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών άρδευσης.

Βιοτέχνες σε απόγνωση

Στο μεταξύ, για εξοντωτικές αυξήσεις που φτάνουν στο 165% στο ρεύμα και το 300% στο φυσικό αέριο κάνει λόγο ο πρώτος αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) Κ. Δαμίγος, επισημαίνοντας ότι το ξέφρενο ράλι των τιμών ήδη επηρεάζει σε επικίνδυνο βαθμό πλέον τη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση.

Αναφέρεται δε ενδεικτικά στα αμείλικτα ποσά στους λογαριασμούς:

– Υφαντήριο-βαφείο πλήρωσε πέρσι για φυσικό αέριο 1.655 ευρώ (για 29.718 κιλοβατώρες) και φέτος 3.430 ευρώ (για 27.021 κιλοβατώρες – λιγότερες από πέρσι).

– Αρτοποιείο πλήρωσε πέρσι για ρεύμα 880 ευρώ (4.700 κιλοβατώρες) και φέτος 1.612 ευρώ (για 4.000 κιλοβατώρες, λιγότερες από πέρσι).

Ήδη, σημειώνει, 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ εκτιμάται ότι 25%-30% των μικρών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις και κινδυνεύουν με λουκέτα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν οριζόντια για όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια, επισημαίνει, δεν ικανοποιούν ούτε στο μισό τις ανάγκες των παραγωγικών μονάδων, των βιοτεχνιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X