Θέμα

Αλέξης Τσίπρας: Έχω να δω τέτοια οργή και αγανάκτηση από το 2012!

Αλέξης Τσίπρας: Έχω να δω τέτοια οργή και αγανάκτηση από το 2012!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλο αυτό που βιώνει η κοινωνία, έχει ονοματεπώνυμο «Κυριάκος Μητσοτάκης». Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρος για το ποιος πρέπει να… λάβει τον λογαριασμό μετά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που έχουμε συνθηματικά πει “να στείλουμε τον λογαριασμό”, στην πραγματικότητα είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για την πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο και ιδιαίτερα στις νέες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε 8 τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας (Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ήπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV, Center TV). Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να “μαγειρέψει” τα υπερκέρδη και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν έως ότου να κριθεί νομικά το μέλλον της ρήτρας αναπροσαρμογής!

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. «Αν δεν προκύψουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική, σίγουρα θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, δυστυχώς με έναν εκλογικό νόμο ο οποίος είναι ληστρικός κατ’ εμάς. Αλλά η δεύτερη Κυριακή θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσειςΟ τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος, η χώρα δεν κινδυνεύει τούτη την ώρα από ένα σενάριο ακυβερνησίας. Η χώρα τούτη την ώρα κινδυνεύει από την παραμονή, για πολύ, στην κυβέρνηση του τόπου, μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, αυτής του κ. Μητσοτάκη. Από αυτό κινδυνεύουμε».

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσε στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει πως «δεν είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση» αλλά «μια ειλικρινής αγωνία. Τούτη την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν αποφασίζουν να μην πληρώσουν για να μην επιβαρυνθούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν. (…) Και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τζαμπατζήδες, όπως τους κατηγόρησε ο κ. Οικονόμου της ΝΔ».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κατανοεί πως αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος «δεν είναι θέμα επικοινωνίας και δημιουργίας εντυπώσεων, είναι θέμα επιβίωσης» και χαρακτήρισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής «ρήτρα της ληστείας» η οποία «όπως έχει επιβληθεί από τον Αύγουστο του 2021 στη χώρα μας, είναι παράνομη» γιατί «δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις της διαφάνειας, της ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών και της αναλογικότητας».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «όλο αυτό το οποίο βιώνουμε ή το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της επιβάρυνσης που βιώνουμε, έχει ονοματεπώνυμο. Έχει ονοματεπώνυμο “Κυριάκος Μητσοτάκης” και έχει την υπογραφή μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αυτής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ντροπή τις διαρροές για το πόρισμα της ΡΑΕ σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και σημείωσε πως «η κυβέρνηση θεωρεί τη ΡΑΕ εντολοδόχο της -δεν ήμουνα εγώ αυτός που συμπεριφέρθηκα στην Ανεξάρτητη Αρχή ως να είναι κυβερνητικό όργανο, αλλά ο κ. πρωθυπουργός στη Βουλή είπε “έδωσα εντολή στη ΡΑΕ”. Από πότε δίνουμε εντολή σε μια Ανεξάρτητη Αρχή; Αν λοιπόν είναι να τα μαγειρέψουν και να βγάλουν τα αποτελέσματα στο Μαξίμου, να μας το πούνε. Πόσο θέλουν να βγάλουνε τελικά ότι είναι το φορολογητέο ποσό; Είναι σε διαπραγμάτευση με τον κ. Στάσση, ο οποίος παίρνει 360 χιλιάρικα το χρόνο και μοιράζει 16 εκατομμύρια bonus στον εαυτό του και στα άλλα γαλάζια παιδιά που μπήκαν στη ΔΕΗ και με τους ιδιώτες παρόχους; Είναι σε διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης για το πόσα θα φορολογηθούν; Να μας πούνε επιτέλους, να δώσουν τους πίνακες αναλυτικά».

Και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιχειρεί… αλχημείες, τόνισε πως «κάπου πρέπει να υπάρξει ένα φρένο στη ληστεία και στην κοροϊδία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε επίσης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο κατώτατο επίπεδο που προβλέπει η Κομισιόν, όσο διαρκεί αυτή η κρίση, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ αλλά και να μειωθεί, όσο διαρκεί η κρίση, ο ΦΠΑ για παράδειγμα, στα τρόφιμα.

«Να πει ο Μητσοτάκης ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα»

«Έχει ηθική υποχρέωση ο πρωθυπουργός να πάρει μέτρα και να ανακοινώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν, έως ότου κριθεί αυτή η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ή έως ότου έρθει η ίδια η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας αναγνωρίζοντας -γιατί ήδη έχει αναγνωρίσει ότι η ρήτρα είναι μη λειτουργική, γι’ αυτό ανακοίνωσε την αναστολή της από τον Ιούλιο- και πει ότι μέχρι τώρα όμως που έχει γίνει αυτή η ληστρική επιδρομή, θα υπάρξει μια αναδιάρθρωση της πραγματικής της τιμής. Και θα δοθούν και διευκολύνσεις στους πολίτες» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα δεσμεύσουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις όχι μόνο για την αγορά να ρυθμιστεί με την παρέμβαση του κράτους, αλλά και σε υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, σε έναν μηχανισμό στην πηγή ρύθμισης για να πέσει η τιμή του κόστους στη χονδρική και άρα να έχουν λιγότερα κέρδη οι παραγωγοί».

Επεσήμανε επίσης πως ο ρόλος της ΔΕΗ σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να είναι «δίπλα στους πολίτες» και όχι να δίνεται η ευκαιρία σε “γαλάζια παιδιά” να «φτιάχνουν βιογραφικά στις πλάτες μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «δεν οδηγούμαστε σε χρεοκοπία» ούτε και «μνημόνιο θα υπάρξει» και αυτό γιατί «εμείς ρυθμίσαμε το χρέος και έχουμε έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10 χρόνια. Αλλά το ότι θα μας ξαναφέρει  πάλι η κυβέρνηση της Δεξιάς σε δημοσιονομικές δυσκολίες, αυτό είναι γεγονός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ξανά για το… μεγάλο φαγοπότι που συντελείται αλλά αυτό, είπε, θα σταματήσει και τότε «θα ξαναβρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι συνετό. Το πρόγραμμά μας δεν λέει υπερβολές». Αστειευόμενος μάλιστα πρόσθεσε: «το ότι αφήσαμε τα ταμεία γεμάτα με 37 δισεκατομμύρια και όλα ρυθμισμένα και θα τα ξαναβρούμε άδεια, εντάξει, είναι η μοίρα μας αυτή. Και το ίδιο έγινε και το 2009, το ίδιο έγινε και το 2015, το ίδιο θα γίνει και το 2022;».

Οργή όπως το 2012

Αναφερόμενος στην επαφή του με τον κόσμο κατά τις περιοδείες του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αυτό το οποίο βλέπω τούτες τις μέρες, έχω να το ξαναδώ από την περίοδο του 2012 εκεί στην κρίση, σε ό,τι αφορά την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Μπορεί αυτή η αγανάκτηση και η οργή να μην είναι όπως τότε που εκδηλωνόταν σε κινητοποιήσεις, αλλά είναι μια βουβή από ό,τι φαίνεται οργή και αγανάκτηση, αλλά είναι σωρευμένη». Μια κοινωνική οργή «που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη».

Και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, επεσήμανε ότι «αυτοί οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ότι επειδή ελέγχουν τη μονοφωνία σχεδόν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα mainstream, είτε με λίστες Πέτσα, είτε με άλλους τρόπους και θα επιβάλλουν και τη μονοχρωμία της εικόνας, δεν γίνεται αυτό. Ας πάνε οι ίδιοι μια βόλτα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας σε μια αγορά. Ας πάνε μια βόλτα.

Δεν έχει 10 εκατομμύρια κομπάρσους η χώρα. Μας είπε χτες η Νέα Δημοκρατία σε μια ανακοίνωση ότι είναι κομπάρσοι. Δεν έχει 10 εκατομμύρια κομπάρσους η χώρα. 10 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε αυτό τον τόπο, έχουν αγανακτήσει με αυτό που ζουν και δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς.

Είναι ψηφοφόροι, πολλοί από αυτούς, και της Νέας Δημοκρατίας, όσοι έρχονται και μου μιλάνε. Και ενδεχομένως κάποιοι μπορεί και να μην αλλάζουν, κιόλας. Προφανώς οι άνθρωποι είναι οι ιδέες τους, οι απόψεις τους, αλίμονο. Αλλά αυτό που ζουν είναι αβίωτο και πιστεύω ότι πολύς κόσμος και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το αντιλαμβάνεται πια, ακόμη και οι βουλευτές.

Άρα, νομίζω ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, το Μέγαρο Μαξίμου, ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με λίστες Πέτσα, ούτε με καναλάρχες, ούτε τίποτα. Διότι είναι κοινωνική οργή που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη».

ΣΥΡΙΖΑ σε κίνηση, ΝΔ σε… μποτιλιάρισμα

Αναφερόμενος και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξουμε και αυτό κάνουμε. Γιατί αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση, διαρκή κίνηση, από τότε που ιδρύθηκε».

Στην επισήμανση δημοσιογράφου πως το ίδιο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ΝΔ στο συνέδριο της, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε ξανά το χιούμορ! «Μάλλον εννοούσε ότι είναι σε traffic, ότι είναι σε μποτιλιάρισμα η Νέα Δημοκρατία, αυτό εννοούσε ότι είναι σε κίνηση. Εμείς είμαστε σε διαρκή κίνηση, διότι μετασχηματιζόμαστε από τότε που ξεκινήσαμε».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «συντελείται μια πολύ μεγάλη μεταστροφή. Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτή τη μεταστροφή να μην μπορεί να την καταγράψει καμία δημοσκόπηση, γιατί είναι εν τη γενέσει της, αλλά μονάχα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν αρχίσει εδώ και έξι μήνες να καταγράφουν αυτή τη μεταστροφή, πιστεύω όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, το βασικό θέμα το βράδυ των εκλογών και για πολλές μέρες ακόμη θα είναι η πλήρης διάψευση των δημοσκοπήσεων».

Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πρόσφατο συνέδριό του, θα είναι «το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που τις κρίσιμες αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα τις λαμβάνουν τα μέλη του, όσες χιλιάδες κι αν είναι αυτά». Και όποιος γίνει μέλος «θα είναι αυτός που θα πάρει όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα στα χέρια του. Το αν θα συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση ή όχι, το ποιες κρίσιμες προγραμματικές πτυχές ανάλογα με τη συγκυρία θα αποφασίζουμε κάθε φορά». Και όπως είπε, είναι ένα μεγάλο στοίχημα κι ένα προσωπικό στοίχημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε, τον βάζει τον πήχη «πολύ ψηλά γιατί εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μπει ο πήχης στο να επανέλθει η ελπίδα στον τόπο. Στο να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι μπορεί να προστατευτεί ξανά αποτελεσματικά η κοινωνία, η πλειοψηφία. Στο να ελπίσουν οι νέοι άνθρωποι ότι μπορεί να υπάρξει μια δύναμη που θα αλλάξει τα πράγματα στη χώρα και τη δική τους τη ζωή. Στο να μπορούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι να έχουν ξανά ελπίδα. Εκεί για μας είναι ο πήχης.

Άρα, ο πήχης για μας εκ των πραγμάτων δεν είναι μονάχα ένα νούμερο».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εκφράσει τις ελίτ αλλά την κοινωνική πλειοψηφία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγάλο κορμό της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στον τόπο. Παράλληλα έχει και ριζοσπαστικό προσανατολισμό με την έννοια ότι επιδιώκει με σχέδιο και πρόγραμμα να κάνει ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ένα συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο. Έχουμε σαν στόχο την διακυβέρνηση, όχι σαν αυτοσκοπό αλλά για να μπορέσουμε να βάλλουμε ένα λιθαράκι για να προστατευθεί η κοινωνία, εκείνοι που είχε αποκαλέσει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου “οι μη προνομιούχοι”. Είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνώσα αριστερά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίπαλος η Δεξιά, όχι Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας

Ερωτηθείς για τον Νίκο Ανδρουλάκη που λέει όχι σε συνεργασία και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: «Ποτέ δεν έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγικό ανταγωνιστή τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά κόμματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, λέμε ότι έχουμε απέναντί μας την νεοφιλελεύθερη δεξιά, την χειρότερη εκδοχή της τα τελευταία χρόνια με τον κ. Μητσοτάκη. Αντίπαλός μας είναι η δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας και λέμε ότι με βάση την απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεννόησης για μία προοδευτική κυβέρνηση και σε αυτό οφείλουν όλοι να πάρουν θέση».

Αναφερόμενος ειδικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε: «Λογικό είναι να αρνείται μέχρι στιγμής ο κ. Ανδρουλάκης αλλά όταν θα έρθει ώρα της κάλπης θα πρέπει να πάρει θέση γιατί αν δεν πάρει θέση μπορεί να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε πει παλαιότερα ότι “δεν πρέπει να γίνει το ΚΙΝΑΛ ένα ΚΚΕ του κέντρου“».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία συνεργασίας στη Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς συγκλίνουν υπό τον Μελανσόν. «Οι κίνδυνοι να συρρικνωθεί το ποσοστό ενός κόμματος δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ταμπέλες ή τον χρόνο παρουσίας στα ΜΜΕ αλλά με τις πολιτικές. Οι φίλοι μας στο ΠΑΣΟΚ οφείλουν να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το λεγόμενο «Pasokification» όπως έχει καταγραφεί αυτό που συνέβη στην χώρα από το 2009 μέχρι το 2015 που από το 45% πήγαν στο 4,6%. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους εξωγενείς παράγοντες.

Στην Ευρώπη φαίνεται η ανάγκη συνεργασίας και σύμπλευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστική, σοσιαλιστικής και της οικολογικής αριστεράς σε μία τροχιά με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, θα συνεχίσει την δεξιά στροφή ή θα ακολουθήσει την πορεία των συνεργασιών, μίας αριστερής στροφής για να ξαναβρεί τις ρίζες της. Και για την ριζοσπαστική αριστερά τίθεται το ερώτημα, θα συνεχίσει όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, μία δογματική αντίληψη, ότι “εμείς δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς δεν κυβερνάμε, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καλυτερέψει η ζωή των πολιτών γιατί θέλουμε να μείνουμε αγέρωχοι και άφθαρτοι” όπως κάνει το ΚΚΕ ή θα ακολουθήσει την πορεία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά από μετατοπίσεις όχι στις αξίες και στις αρχές αλλά στην τακτική κατάφερε να γίνει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης εδώ και μία δεκαετία».

Εθνικά θέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε πως είναι ανήσυχος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για την στάση του πρωθυπουργού: «Δεν βλέπω μόνο μία αναβάθμιση της Τουρκίας αλλά βλέπω την στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που τα δίνει όλα στις ΗΠΑ και δεν παίρνει σχεδόν τίποτα. Αντιθέτως παίρνει η Τουρκία που δεν τα δίνει καθόλου όλα, αλλά είναι πολύ μετρημένη. Ο κ. Μητσοτάκης φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση την αναθεώρηση των συμφωνιών για τις βάσεις δίνοντας την δυνατότητα παραμονής επ’ αόριστον-κάτι που πρώτη φορά γίνεται-, δηλώνει βασιλικότερος του βασιλέως και πρόθυμος να δώσει όπλα στην Ουκρανία, να δώσει την Αλεξανδρούπολη που είναι στρατηγικό σημείο και μπορεί να μας εμπλέξει αν αξιοποιηθεί στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή βλέπουμε τους Αμερικανούς όχι μόνο να μην δεσμεύονται για τη ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αλλά να είναι και έτοιμη να δώσουν F-16 στην Τουρκία για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Εμείς όπλα στην Ουκρανία οι Αμερικανοί όπλα στην Τουρκία».

Για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε την ακραία εθνικιστική ρητορική όπως ο κ. Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ -ο οποίος όπως είναι σταθερός στις θέσεις του. Εμείς θέλουμε διάλογο αλλά θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι στην υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, στο Αιγαίο δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι δεδομένη και από εκεί και πέρα ο στόχος μας πρέπει να είναι να πάμε στην Χάγη ώστε με βάση το διεθνές δίκαιο να επιλυθούν οι διαφορές. Η χώρα έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει συνδιαχείριση ή συνεκμετάλλευση αν πρώτα δεν λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο οι διαφορές και κυρίως η διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X