Παρασκήνιο

Αλέξης Τσίπρας: Το σαφές μήνυμα που στέλνει στο ΚΙΝΑΛ λίγο πριν την κάλπη! video

Αλέξης Τσίπρας: Το σαφές μήνυμα που στέλνει στο ΚΙΝΑΛ λίγο πριν την κάλπη! video
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πανδημία, την έκρηξη της ακρίβειας και την «κοροϊδία» Μητσοτάκη με τα ψέματα πως με τα μέτρα που έχει λάβει οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν θα ξεπερνούσαν τα 2 ευρώ ανά νοικοκυριό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία φρόντισε να στείλει τα μηνύματά του στους διεκδικητές των κλειδιών της Χαριλάου Τρικούπη.

«Αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, βάζοντας το σαφές δίλημμα εν είδει διαχωριστικής γραμμής, με την οποία θα φέρει αντιμέτωπο όποιον εκλεγεί το βράδυ της Κυριακής στο Κίνημα Αλλαγής. «Δεν μπορείς να είσαι και με τη δημοκρατική παράταξη και με τη δεξιά. Ή με τη δημοκρατική παράταξη ή με τη δεξιά».

Το παρασκήνιο για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα, παραδεχόμενος τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές και διαφωνίες με το Κίνημα Αλλαγής και τον πολιτικό χώρο του κέντρου, δεν παρέλειψε να κάνει επίθεση φιλίας και επί της ουσίας να θέσει τις βάσεις για ένα αντιδεξιό – αντιμητσοτακικό μέτωπο, το οποίο δύναται να σχηματίσει την προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών της απλής αναλογικής: «Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, πολιτικούς εχθρούς ούτε στο χώρο της αριστεράς ούτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε στο κέντρο. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της».

Γιώργος Παπανδρέου για εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Προειδοποιώ για τον β’ γύρο»

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν πως ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης τη Κουμουνδούρου θα αποτελούσε πολιτική αυτοχειρία για κάθε υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στην παρούσα πολιτική συγκυρία και σε μη εκλογικό μομέντουμ. Ωστόσο, είναι σαφές πως στρατηγική της είναι ειρήσθω εν παρόδω να βάλει το ΚΙΝΑΛ στις μυλόπετρες μίας σκληρής πόλωσης απέναντι στη ΝΔ, προκειμένου να πάρει συγκεκριμένη θέση για τα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά επίδικα, όπως τα περιέγραψε και στην προ ημερών συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Τα εργασιακά, την πορεία της πανδημίας και την ενίσχυση κοινωνικού κράτους και ΕΣΥ, τον κατώτατο μισθό, την ρύθμιση του ιδιωτικού πανδημικού χρέους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το έλλειμμα διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Όλα αυτά, τα οποία επί της ουσίας έχει αποκρυσταλλώσει ως προγραμματικές θέσεις η Κουμουνδούρου ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, από τη Δευτέρα αναμένεται να αποτελέσουν υπομόχλιο πίεσης προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, μέσα από επιθέσεις και σκληρή αντιπολιτευτική τακτική προς το σύστημα Μητσοτάκη.

Αλέξης Τσίπρας: «Ό,τι μπαίνει στο αρχείο, ξαναβγαίνει»

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη για την ασκούμενη πολιτική τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε αυτό της κρίσης της ακρίβειας, την ώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου με την πλήρη ενσωμάτωση των ανατιμήσεων έχουν αρχίσει να φθάνουν στα νοικοκυριά και να προκαλούν «νευρικό κλονισμό». Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε μάλιστα τον πρωθυπουργό «ψεύτη με περικεφαλαία», με αφορμή τα όσα είχε πει στην ΔΕΘ: «μας είπε ότι δεν πρόκειται παρά να δείτε αυξήσεις 2 ευρώ». Αυτό – επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας- «ήταν ένα απόλυτο και συνειδητό ψέμα. Είναι ψεύτης με κεφαλαία γράμματα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο φλέγον ζήτημα των ΜΕΘ, μετά και τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες. Τόνισε πως η έρευνα «πρέπει να φτάσει στο κόκαλο διότι η ανθρώπινη ζωή είναι αξία» και όχι «να μπεί μετά το αρχείο». Μάλιστα στο σημείο έκανε μια παρατήρηση με σαφές πολιτικό νόημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό το έρμο το αρχείο πόσα να χωρέσει; Μίζες, εξοπλιστικά, ναρκόπλοια, Novartis. Αλλα το αρχείο έχει κι ένα καλό. Ότι μπαίνει, βγαίνει κιόλας να το θυμόμαστε αυτό καλά και να το θυμούνται κάποιοι και σήμερα».

«Είναι ηθικός ξεπεσμός όταν ένας πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην ενισχύει το ΕΣΥ παριστάνοντας με εξωφρενικά επιχειρήματα τον εντατικολόγο. Ότι το ράντζο είναι το ίδιο με ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ» πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις αυτών των ασθενών.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X