Πολιτική

Χρήστος Πρωτόπαπας: Τι λέει για συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Χρήστος Πρωτόπαπας: Τι λέει για συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, και ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, μίλησε εφ’ όλης της ύλης, για το γεγονός πως η ΝΔ βρίσκει το Κίνημα Αλλαγής απέναντί της, για τις εσωκομματικές εκλογές που πλησιάζουν, τη Φώφη Γεννηματά, το ρεύμα των «γεννηματικών» και τη συνεργασία ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο λείπει σήμερα και γιατί η Φώφη Γεννηματά κ. Πρωτόπαπα;

Μας λείπει ο άνθρωπος Φώφη, μας λείπει η Πρόεδρος που μας ένωνε, και μας ενέπνεε στην πολιτική δουλειά μας. Ήταν η σταθερά μας στα δύσκολα.

Γιατί γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις της είχαν ως πρώτο κριτήριο τα συμφέροντα του λαού μας, γιατί ήταν πάντα ανοιχτή στις νέες αντιλήψεις, στα νέα προβλήματα και προκλήσεις.

Γιατί νοιαζόταν για τους αδύναμους.

Γιατί ήταν δίκαιη απέναντι σε όλους, υπερβαίνοντας αντιθέσεις και μικροϋπολογισμούς.

Ευτυχώς όπως λέχθηκε ήδη η «προστατευτική σκιά της» μας επηρεάζει και μας κατευθύνει και σήμερα.

Η πολιτική της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ ήταν για τη Φώφη Γεννηματά και πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ προόδου και συντήρησης;

Όχι βέβαια. Η Φώφη ποτέ δεν ετεροκαθορίστηκε. Πίστευε βαθιά ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στις πολιτικές εξελίξεις. Ότι το τρίπτυχό της «ενότητα- αυτονομία- προοδευτικό πολιτικό αφήγημα», είναι εκείνο που θα μας οδηγήσει στο «να μεγαλώσουμε» όπως αξίζει στον εκφραστή της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας. Ότι εμείς θα δημιουργήσουμε τους όρους και θα εγγυηθούμε την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, ότι δεν θα αποτελέσουμε συμπλήρωμα στους σχεδιασμούς των «άλλων». Γνωρίζετε ότι δέχθηκε μεγάλες επιθέσεις από πολλούς για τη θέση της αυτή. Αλλά άντεξε. Δεν κάμφθηκε. Γιατί δεν χρώσταγε και δεν εξαρτιόταν από κανέναν.

Τι εκτιμάτε για τις εσωκομματικές εκλογές που έρχονται. Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει αυτή τη μάχη;

Πρώτο ζήτημα είναι η μεγάλη συμμετοχή. Η μαζική προσέλευση των μελών και των φίλων μας στις κάλπες, είναι εκείνη που θα μας δώσει την δύναμη της νέας εκκίνησης, του μεγάλου άλματος που επιζητούμε. Οι συνθήκες είναι όσο ποτέ ευνοϊκές. Αρκεί να αποφύγουμε τα λάθη.

Οξύνσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν επιτρέπεται να κυριαρχήσουν. Ας αναμετρηθούν οι πολιτικές προτάσεις. Οι προοδευτικοί πολίτες θα επιλέξουν. Πιστεύω με κύριο κριτήριο το ποιος εγγυάται την πορεία που θα αναγεννήσει την σοσιαλιστική παράταξη στην Ελλάδα, που θα την ξανακάνει «μεγάλη» πείθοντας να ασχοληθούν και πάλι με τον πολιτικό μας χώρο αρκετοί που έφυγαν ή κρατούν αποστάσεις και βέβαια οι νέοι άνθρωποι. Που δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η ενότητά μας και θα εγγυηθεί την θεσμική και δημοκρατική λειτουργία του κόμματος μας.

Δεν θα επηρεάσει όμως το με ποιον θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;

Θα είναι καταστροφικό αν κυριαρχήσει αυτό το πλαστό ερώτημα. Πρώτον γιατί η παράταξη μας είναι επιβεβλημένο να βρίσκεται απέναντι στη δεξιά, τη ΝΔ. Γιατί αυτή είναι ο κύριος ιδεολογικός αντίπαλος μας. Δεύτερον γιατί σαφώς διαφωνούμε με τις πολιτικές που εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν σχέση με την παράταξη μας. Το κύριο δεν είναι οι «συνεργασίες». Μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Το κύριο είναι αν θα είμαστε δυνατοί για να εγγυηθούμε εμείς μετά τις εκλογές (ως ο προοδευτικός πόλος) την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό θα γίνει μόνο με ένα ισχυρό και πρωταγωνιστικό Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα μείνει στην ιστορία. Οι «γεννηματικοί», ως ρεύμα, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν;

Η πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης σαφώς θα είναι ισχυρή και θα αποτελεί τον οδηγό μας. Αυτή μας δεσμεύει. Η Φώφη δεν πίστεψε ποτέ σε ομάδες και τεχνητούς διαχωρισμούς. Ήταν πάντα ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις, με μοναδικό κριτήριο τη θέληση συμμετοχής και προσφοράς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X