Πολιτική

Δεύτερο χτύπημα Ντομπρόβσκις σε Μητσοτάκη και Πέτσα για τα 32 δισ.

Δεύτερο χτύπημα Ντομπρόβσκις σε Μητσοτάκη και Πέτσα για τα 32 δισ.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απομυθοποιεί για άλλη μία φορά το αφήγημα για τα 32 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκαν σαν “μάννα εξ΄ ουρανού” και τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα λόγω αυξημένης εμπιστοσύνης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.  Αποκαλύπτει μάλιστα πως θα συνοδεύονται από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ελέγχους και αυστηρούς όρους.

Μάλιστα τονίζει ότι τα κεφάλαια θα δίνονται σε δόσεις αφού επιτευχθούν ορισμένοι «στόχοι», όπως ακριβώς δηλαδή στα μνημόνια, τα οποία είχαν τις περίφημες αξιολογήσεις!

Ας δούμε τι απάντησε στους Έλληνες αξιωματούχους σε συνέντευξη που έδωσε στην «Die Welt»: 

«Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.

Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα.

Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τόσο απλό είναι», είπε ο Ντομπρόβσκις.».

«Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις. Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι την πρώτη φορά που ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε αντίστοιχες δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να τον διαψεύσει λέγοντας «Δεν υπάρχει θέμα εποπτείας. Είμαστε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, με μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να μεταμορφώσουμε την οικονομία». Να που όμως, υπάρχει θέμα εποπτείας, ελέγχου και μάλιστα αυστηρού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X