Πολιτική

Δημοσκόπηση: Διακομματικές διαρροές προς την άκρα δεξιά

Δημοσκόπηση: Διακομματικές διαρροές προς την άκρα δεξιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ αποκαλυπτικές για τις διαρροές προς την άκρα δεξιά είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι μετακινήσεις από τη ΝΔ προς την Ελληνική Λύση, κυρίως, αλλά και τη Νίκη παραμένουν ισχυρές. Στη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά των δύο κομμάτων καταμετρώνται αισθητά υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο των μετρήσεων πανελλαδικά.

Πού οφείλεται όμως η μετακίνηση αυτή; Εκτός από τους γενικότερους παράγοντες που προαναφέραμε, υπάρχουν και πρόσθετες παράμετροι όπως η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές  κυρίως στη Δυτική Μακεδονία οι παρενέργειες από την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια-που υποδαυλίζονται από κύκλους της Εκκλησίας και έχουν επενέργεια σε συντηρητικούς οπαδούς της κυβερνητικής παράταξης η υπόγεια αλλά όχι αμελητέα δραστηριοποίηση φιλορωσικών κύκλων, που επενδύουν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, καθώς είναι δεδομένη η προσπάθεια της Ρωσίας θα δημιουργήσει μέσω των ευρωεκλογών ένα φιλορωσικό λόμπι-και αυτό αφορά ιδιαίτερα την Βόρεια Ελλάδα η διαχρονική, τέλος, αδυναμία της ΝΔ να ενισχύσει τον πολιτικό της λόγο και το στελεχικό της δυναμικό σε μια περιοχή που παλιότερα εθεωρείτο προπύργιό της.

Ωστόσο, το «καμπανάκι» για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν αφορά μόνο στη ΝΔ αλλά φαίνεται ότι έχει επιπτώσεις στο σύνολο του πολιτικού μας συστήματος. Χτυπητό παράδειγμα, η ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης. Η ΝΔ έχει απώλειες προς το κόμμα του Κ. Βελόπουλου της τάξης του 3,4%. Ωστόσο, την ίδια ώρα  και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλειες προς την Ελληνική Λύση ισοδύναμες με αυτές της ΝΔ, δηλαδή 3,2%. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ «αιμορραγεί» στην ίδια κατεύθυνση με 2,9% Συνεπώς η άνοδος πρωτίστως της Ελληνικής Λύσης και δευτερευόντως του κόμματος Νίκη αποκτά μια ιδιότυπη διακομματική διάσταση.

Το καμπανάκι χτυπάει για όλους. Η αδυναμία λύσεων σε κρίσιμα θέματα, η έλλειψη αξιόμαχης αντιπολιτευτικής δράσης, η ενίσχυση της τοξικότητας στον πολιτικό λόγο αλλά και ο ευρωπαϊκός «αέρας» ενίσχυσης της ακροδεξιάς φαίνεται να έχουν επιπτώσεις την κυβερνητική παράταξη αλλά απειλούν και τη συνοχή των κομμάτων, που εξαντλούνται στον ανταγωνισμό για την κατάληψη τις δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει χρόνος αλλά και πολιτικές απαντήσεις μέχρι την ευρωκάλπη, ώστε να ανασχεθεί η τάση αυτή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X