Πολιτική

Εκλογές 2023: «Η ΝΔ προωθεί το “όλοι είναι το ίδιο”»

Εκλογές 2023: «Η ΝΔ προωθεί το “όλοι είναι το ίδιο”»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές 2023: Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος απασχολεί τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καθώς μετά την τραγωδία στα Τέμπη εμφανίζει αυξητικές τάσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα κόμματα εξουσίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θέλει να “τιμωρήσει” το σύστημα χωρίς να εξαιρεί από αυτήν την επιθυμία όσα κόμματα ανέλαβαν και στο παρελθόν την διακυβέρνηση της χώρας, τάση που καλλιεργεί, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, σκοπίμως και η Νέα Δημοκρατία με προωθώντας την θεωρία “όλοι το ίδιο είναι”.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες του περιοδείες στην περιφέρεια ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που είναι-όπως είπε- και το πιο δίκαιο, δεν πρέπει να κατευθύνει σε ψήφο “διαμαρτυρίας” δηλαδή στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Κατά τον ίδιο η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που θα πλήξει καθοριστικά το σύστημα που κυβερνά τη χώρα την τελευταία τετραετία, δηλαδή “το καθεστώς Μητσοτάκη”. Επομένως, με βάση τη συλλογιστική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η ψήφος διαμαρτυρίας πρέπει να οδηγήσει την ήττα της Νέας Δημοκρατίας μέσω της ψήφου που θα πλήξει και τα κάθε λογής συμφέροντας, δηλαδή μέσω της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το επιτελείο του θεωρούν ότι πρέπει με επιχειρήματα πρέπει να ανακοπεί το κύμα διαμαρτυρίας που ωθεί και στην αντισυστημική ψήφο που έχει εμφανιστεί μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον οι πολίτες κατανοήσουν την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά και τον κίνδυνο η χώρα να μπει σε περιπέτειες ακυβερνησίας.

Κι αυτό όχι εξαιτίας της απλής αναλογικής που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί από την επομένη κιόλας να οδηγήσει σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας αλλά εξαιτίας της επιμονής του κ. Μητσοτάκη να διεκδικεί την αυτοδυναμία για το κόμμα του ακόμη κι αν χρειαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις . Εστιάζει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αποδόμηση της επιχειρηματολογίας του Μεγάρου Μαξίμου που εμφανίζει την απλή αναλογική ως απειλή ακυβερνησίας, ενώ όπως λένε στην Κουμουνδούρου, στην πραγματικότητα μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή διακυβέρνηση με προοπτική τετραετίας από την επόμενη ημέρα χωρίς καν να χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Αύριο (Κυριακή) συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να εγκρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και την οριστική (σχεδόν) σύνθεση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Η Κουμουνδούρου μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του ράπερ Μιθριδάτη στα ψηφοδέλτιά της που αγγίζει ένα πιο νεανικό εκλογικό ακροατήριο ισορρόπησε την εικόνα δείχνοντας πως μέσα σ’ αυτά μπορούν να βρουν θέση προσωπικότητας από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Κάπως έτσι έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κάθοδο δύο εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, του Γρηγόρη Γεροτζιάφα και της Διάνας Βουτυράκου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X