Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι μονοεδρικές στόχος του Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Οι μονοεδρικές στόχος του Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές 2023: Τον «κωδικό»… μονοεδρικές ενεργοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να παραμείνουν -όπως έγινε και το 2019- στη Νέα Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Κεφαλλονιά, μιλώντας το πρωί στο Ληξούρι και το μεσημέρι στο Αργοστόλι.

Στόχος της Πειραιώς είναι να κερδίσει τις μονοεδρικές, που έχουν αυξηθεί από επτά σε εννιά, καθώς εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλειες από τα αριστερά του και από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα ανακόψει τα σχέδιά του για να αντιστρέψει το κλίμα. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα ανάψει… πράσινο για αυτοδυναμία στις πιθανές εκλογές του Ιουλίου.

Ειδικότερα, εκεί είναι που θα γίνει και η μεγάλη «σφαγή». Με μια ψήφο διαφορά ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα μπορεί να αναδειχθεί νικητής.

Αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία του εκλογικού συστήματος. Μπορεί να χαρακτηρίζεται αναλογικό, όμως στις περιπτώσεις των μονοεδρικών λειτουργεί ως καθαρό πλειοψηφικό. Στα Γρεβενά, την Ευρυτανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάμο, και τη Φωκίδα προστέθηκαν η Καστοριά και η Θεσπρωτία, οι οποίες απώλεσαν τη μια από τις δυο έδρες τους και μπήκαν στο κλαμπ των μονοεδρικών. Σύνολο εννιά. Πίκρα για τους υποψηφίους, χαρά για τους θιασώτες της «καθαρής νίκης». Για να μην αλλοιωθεί μάλιστα ο συνολικός αριθμός των εδρών που αντιστοιχεί στο κάθε κόμμα, οι ψήφοι που δεν κέρδισαν μεταφέρονται στο γενικό σύνολο και πετάνε στον κάδο των αχρήστων ψήφους άλλων κομμάτων σε άλλες περιφέρειες και μένουν εκτός Βουλής υποψήφιοι που ο αριθμός των σταυρών προτίμησης τους έδινε την έδρα. Άλλον ψηφίζουν οι πολίτες και άλλος βγαίνει σε άλλη περιφέρεια. Και για να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα δεν αποτελεί μειονέκτημα μόνο της απλής.

Αδυναμία των εκλογο-στρατηγών να λύσουν το πρόβλημα; Σίγουρα. Θα μπορούσε να ισχύσει επιτέλους ο χάρτης των ευρέων περιφερειών, ώστε οι αδικίες και παραδοξότητες να μειωθούν. Μπούσουλας υπάρχει και δεν είναι άλλος από αυτόν που ισχύει στις περιφερειακές εκλογές. Για παράδειγμα, τα Ιόνια Νησιά αποτελούν μια ενότητα, η οποία αναδεικνύει τον περιφερειάρχη της. Θα μπορούσε λοιπόν να της αντιστοιχεί κι ένας αριθμός βουλευτικών εδρών. Τώρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα αποτελούν μονοεδρικές περιφέρεις, ενώ η Κέρκυρα είναι τριεδρική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επικράτηση στις μονοεδρικές δίνει τον αέρα της άνεσης στο νικητή. Γι’ αυτό και η επιλογή των προσώπων, που θα αποτελούν πρόκληση για τον ψηφοφόρο, ήταν ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση.

Υπάρχουν και τα ακόμα πιο δύσκολα, που δεν είναι άλλα από την επιλογή των πολιτικών στόχων των κομμάτων. Η ιδιομορφία της ενεργειακής κρίσης που χτυπά την Ελλάδα σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της υπό μνημονιακή κηδεμονία χώρας-όπως κατάφεραν να τη δέσουν οι ηγεσίες της χειροπόδαρα-δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κάπως καλύτερες μέρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X