Θέμα

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα θέτει αύριο στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του Oruc Reis

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα θέτει αύριο στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του Oruc Reis
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος στο βορειοατλαντικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο «σουλατσάρει» συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επί σχεδόν ένα μήνα, ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.

Η Αθήνα για την τουρκική διαρροή

Το τουρκικό ΥΠΕΘΑ προχώρησε στη συγκεκριμένη διαρροή, εκτιμούν στην Αθήνα, για να διαχειριστεί πολιτικά το γεγονός ότι δεν πέρασε αυτό που επιθυμούσε η Αγκυρα: Η Τουρκία ήθελε τεχνική συζήτηση κατευθείαν, ενώ η Ελλάδα έθεσε ως όρο να γίνει πρώτα πολιτική συζήτηση σε επίπεδο πρέσβεων, όπερ και θα συμβεί αύριο.

Ουσιαστικά δηλαδή, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, θα γίνει πρώτα μία συζήτηση σε πολιτικό επιπεδο, όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά με όλους τους πρέσβεις όλων των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ. Κάτι που οι Τούρκοι ήθελαν να αποφύγουν, καθώς όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία θα θέσουν όρους.

Σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι «θα πέσουν οι μάσκες» της Τουρκίας, καθώς θα τεθεί το εξής ζήτημα: Το τεχνικό έγγραφο που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις δύο πλευρές (σπεύδοντας στη συνέχεια να κάνει λόγο για έναρξη συνομιλιών των δύο χωρών και εξαναγκαζόμενος να τα μαζέψει μετά την αντίδραση της Αθήνας), εμπεριείχε προτάσεις για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτική απεμπλοκή.

Οι ελληνικές θέσεις επαναλαμβάνονται για μια ακόμη φορά: ότι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης πολιτικά και στρατιωτικά παραμένει η αποχώρηση του Oruc Reis, καθώς η παρουσία του στην περιοχή συνοδεία πολεμικών τουρκικών σκαφών δημιούργησε στρατιωτικό θέμα.

Κυβερνητικά στελέχη προσέθεταν ότι αύριο θα συζητηθεί μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι μίας συμμάχου χώρας και είναι προφανές ότι μία τέτοια πολιτική συζήτηση μεταξύ όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ έπρεπε να προηγηθεί και να ορίσει και τις παραμέτρους κάθε τεχνικής συζήτησης.

Ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται συνεπώς για διμερή διάλογο και προσέθεταν ότι θα πρέπει να εξηγήσει η Τουρκία στους συμμάχους γιατί κόβει ακόμη βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι

 

Για επείγουσα συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο, στα γραφεία του ΝΑΤΟ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο το Anadolu.

«Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ καθυστέρησε έως τις 10 Σεπτεμβρίου», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

https://twitter.com/SozcuDunya/status/1303320198490062850

Ενημέρωση Δένδια σε Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις

«Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερική πολιτικής της χώρας.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι “η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων”.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παρατήρησε ότι «η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου και κατέληξε λέγοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις τις οποίες βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και προσέθεσε «Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα: Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι παραπάνω συμφωνίες έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα υποστήριξε ότι «από την άλλη, όμως, προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού» και τόνισε:

«Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X