Θέμα

Εργασιακό: Άρχισε η «μάχη» στη Βουλή! «Πόλεμος» με το… καλημέρα από Τσίπρα, Κουτσούμπα και Γεννηματά

Εργασιακό: Άρχισε η «μάχη» στη Βουλή! «Πόλεμος» με το… καλημέρα από Τσίπρα, Κουτσούμπα και Γεννηματά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής εισήχθη την Δευτέρα, 14.06.2021, το εργασιακό νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη και το πλάνο είναι να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία αναμένεται να αιτηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δείτε ζωντανή εικόνα από την Βουλή – Όλα όσα συμβαίνουν για το εργασιακό

Σκληρή αναμένεται η μάχη στο κοινοβούλιο κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, που σηματοδοτεί την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο, επιβάλλει ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και απλήρωτα 10ωρα, προβλέπει αμοιβή της εργασίας με ρεπό, ενώ οδηγεί στην περιστολή μιας σειράς δικαιωμάτων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Χτύπημα» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με το ξεκίνημα της διαδικασίας

Εν τω μεταξύ, ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του αντεργατικού νομοσχεδίου κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με το ξεκίνημα της συζήτησης. Για αρνητική ιστορική τομή, που μας γυρνάει δυο αιώνες πίσω, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου. Την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων ζήτησε το ΚΙΝΑΛ.

Έτοιμος να δώσει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση που απαιτείται, πλάι στο πλευρό των εργαζομένων, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που έχει από νωρίς χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη ως τη μητέρα των μαχών. «Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» ήταν άλλωστε το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε «επισφαλείς συνθήκες».

Τα όπλα και οι οπλαρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επίθεση κατά της κυβέρνησης

Απομονωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει απέναντί της όχι μόνο τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά και μεγάλο μέρος των εργοδοτικών οργανώσεων, από τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έχουν ζητήσει και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, ενώ «κόλαφος» ήταν το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Νέα 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου – αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, η οποία διοργανώνει επίσης συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί!» υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε εξαγγείλει στάση εργασίας. Άλλαξε ωστόσο την απόφασή της και προκήρυξε 24ωρη απεργία, αφού έλαβε υπόψη της – όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της – τις προτάσεις-αποφάσεις Ομοσπονδιών και Νομαρχιακών Τμημάτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X