Πολιτική

Βουλή: Κρίσιμα νομοσχέδια με αλλαγές σε εργασιακά, Υγεία, Πανεπιστήμια

Βουλή: Κρίσιμα νομοσχέδια με αλλαγές σε εργασιακά, Υγεία, Πανεπιστήμια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βουλή: Ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο από την επόμενη εβδομάδα, με την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή πλούσιο νομοθετικό πακέτο θεσμοθετώντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της.

Στο μπαράζ των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, βρίσκονται κρίσιμες ρυθμίσεις – όπως είναι για παράδειγμα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά και τα πανεπιστήμια – που ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις καταργείται η οριζόντια περικοπή των συντάξεων κατά 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται και εισάγεται στην αγορά εργασίας ένα δικαιότερο σύστημα για τους εργαζομένους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, έδωσε διευκρινίσεις για την ρύθμιση που προβλέπει απασχόληση των εργαζομένων σε δύο εργοδότες λέγοντας ότι «δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία».

Επίσης, στις νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή, τον επόμενο μήνα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν την αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλογής των διοικήσεων όλων των κρατικών φορέων και την θέσπιση συγκεκριμένων στόχων εντός καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του Σεπτεμβρίου να έχουν θεσμοθετηθεί και οι αλλαγές στο εθνικό σύστημα Υγείας με πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τις προσλήψεις νοσηλευτών.
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπο τον πρωθυπουργό όπου θα καθοριστούν οι νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Με την έναρξη της νέας τακτικής Συνόδου, που ξεκινάει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, η Βουλή θα κινηθεί στους ρυθμούς του κρατικού προυπολογισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προσχέδιο του προϋπολογισμού και όλες οι πτέρυγες της Βουλής θα εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X