Αναλύσεις

Η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα -Τι θα κάνει

Η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα -Τι θα κάνει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο με την ανάδειξη του 46ου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν φέρνει κρίσιμες γεωπολιτικές αλλαγές, ενώ το ενδιαφέρον κυρίως της Ελλάδας επικεντρώνεται στο πως θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ειδικά ποια στάση θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος στα ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές είχε υποσχεθεί, ότι εφόσον εκλεγεί «θα εγκαλέσει την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επειδή παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και χρησιμοποιεί απειλές».

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία, έτσι ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και προκλητικές ενέργειες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα διατηρηθεί όμως αυτή η φιλελληνική στάση και στη συνέχεια;

«Το Δημοκρατικό κόμμα έχει επαφή με τον ελληνικό λόμπι της Αμερικής, συνεπώς γνωρίζει καλά τα ελληνικά θέματα. Φυσικά μην περιμένουμε ότι θα τοποθετηθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ απροκάλυπτα υπέρ των ελληνικών θέσεων αλλά το να έχεις σε καίριες θέσεις ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα σου είναι σίγουρα θετικό» τονίζει στο newsbeast.gr ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης. Πάντως το γεγονός, ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει μια προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο στο Λευκό Οίκο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στο παρελθόν ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πολλές φορές φιλέλληνας.

Έγγραφο που κυκλοφόρησε από την ομάδα εκστρατείας του Μπάιντεν

Σημειώνεται, ότι ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε από την ομάδα εκστρατείας του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του προεδρικού αγώνα στα μέσα Οκτωβρίου προωθεί το «ρεκόρ υποστήριξής του για την ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας», περιγράφοντας το «όραμά του για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας».

Η πλήρης δήλωση της ομάδας Biden – Harris έχει ως εξής:

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Joe Biden έχει ένα μακρύ ιστορικό εμπλοκής σε θέματα σημαντικά για τους Ελληνοαμερικανούς και ένα ρεκόρ υποστήριξης για την ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας. Έχει εργαστεί προσωπικά με Έλληνες ηγέτες για πολλές δεκαετίες για να ενισχύσει τη συμμαχία. Ως Πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας.

Τι έκανε ο Τζο Μπάιντεν

Ως αντιπρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής της κρίσης, συνεργαζόμενη στενά με Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει μια δίκαιη συμφωνία.

Ο Τζο έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και υποστήριξε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Το 2014, επισκέφθηκε το νησί, τον πρώτο αντιπρόεδρο της συνεδρίασης που το έκανε για περισσότερα από 50 χρόνια, και ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.

Ο Τζο πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας.

Ο Joe υπήρξε από καιρό ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και του δόθηκε σταθερή υποστήριξη για την ικανότητα του Πατριαρχείου να λειτουργεί στο ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αφιερώνει την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και κάθε μία από τις συναντήσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της Σχολής Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στο Ντελαγουέρ και σε όλη τη χώρα. Είναι ευγνώμων για τη μακροχρόνια υποστήριξη της κοινότητας.
Ο Μπάιντεν ταπεινώθηκε για να λάβει την υψηλότερη τιμή του Ιδρύματος Ημέρας Oxi το 2016 και το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Athenagoras το 2015

Τι θα κάνει ο Joe Biden

Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα καλέσει την τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή που παραβιάζει τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι κρίσιμες 90 ημέρες και τα τετελεσμένα Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρεις προσεχείς μήνες, μέχρι δηλαδή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι κρίσιμοι, διότι αφήνουν περιθώρια κινήσεων στον Ερντογάν, ο οποίος είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το … «κενό εξουσίας» και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Το σίγουρο είναι, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χάνοντας τον φίλο του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια,  θα επιχειρήσει να  κάνει βήματα στην γεωπολιτική σκακιέρα, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε κλιμάκωση των προκλητικών του ενεργειών. Άλλωστε, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων, οι οποίοι επαναφέρουν το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πρωτοβουλία Τσαβούσογλου για επικοινωνία με Δένδια

Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, γεγονός που προβληματίζει για τη στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν και κατά πόσο θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Η αιφνίδια διάθεση για επικοινωνία που έδειξε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια «δείχνει» νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας και μία διάθεση για περιχαράκωση των δικών της «θέλω».

Η Αθήνα όμως γνωρίζει καλά, ότι έχει να κάνει με έναν απρόβλεπτο και δύσκολο γείτονα και γι’ αυτό επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τις πάγιες θέσεις της. «Όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος!». Είναι ξεκάθαρο από πλευράς της Ελλάδας, ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με την Άγκυρα, την ώρα που η Τουρκία διατηρεί σε ισχύ παράνομες Navtex. Το μήνυμα που εκπέμφθηκε από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ήταν πως, όσο το Oruc Reis δεν αποχωρεί, το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πλευρών δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X