Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Παράνομη και προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για το Καστελόριζο- Πραγματοποιούνται συζητήσεις για τα ΜΟΕ στο υπουργείο Αμυνας

Ελληνοτουρκικά: Παράνομη και προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για το Καστελόριζο- Πραγματοποιούνται συζητήσεις για τα ΜΟΕ στο υπουργείο Αμυνας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που στην Αθήνα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιείται η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Αγκυρα έσπευσε να εκδώσει NAVTEX βάζοντας στο στόχαστρο το Καστελλόριζο.

Συγκεκριμένα και ενώ οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές του Σταθμού Ηρακλείου εξέδωσαν χθες το μεσημέρι την NAVTEX HA14 -354/25 για πραγματοποίηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, χωρίς πυρά, Νατοϊκών Δυνάμεων στην περιοχή της θάλασσας του Καστελόριζου για το διάστημα από 22 μέχρι 24 Απριλίου, η Τουρκία έσπευσε λιγο αργότερα να εκδώσει την δική της αναγγελία για την ίδια άσκηση υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές ήταν αναρμόδιες.

Η Άγκυρα παράνομα υποστηρίζει ότι η έκδοση NAVTEX για τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η νατοϊκή άσκηση ανήκει στην Τουρκία και στον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, ο οποίος εξέδωσε δική του NAVTEX. Μάλιστα, η Τουρκία πρόκειται να συμμετάσχει με δικές της δυνάμεις στην εν λόγω άσκηση.

Η τουρκική NAVTEX
• TURNHOS N/W: 0394/24 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21- 04-2024 15:30)
TURNHOS N/W: 0394/24
MEDITERRANEAN SEA
1. IRAKLEIO NAVTEX STATION MESSAGE HA14-354/24 TRANSMITTED COVERING A REGION IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA, RETRANSMITTED BY ANTALYA NAVTEX STATION FOR MARINERS’ SAFETY.

2. NATO FORCES MILITARY ACTIVITIES WITHOUT FIRING FROM 220845 UTC UNTIL 221045 UTC APR 24 IN AREA BOUNDED BY;
35 42.00 N – 028 21.00 E
35 40.00 N-029 56.00 E
34 55.00 N – 029 56.00 E
34 55.00 N – 028 21.00 E
CAUTION ADVISED.
3. CANCEL THIS MSG 221145 UTC APR 24

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα του τελευταίους δύο μήνες έχει προχωρήσει σε παράνομη έκδοση Navtex στο Αιγαίο όπου για πρώτη φορά συνδέει την εθνική κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα θέτοντας ευθέως ζήτημα κυριαρχίας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, εμμένοντας παράλληλα στο παράλογο αφήγημα περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.

Οι συζητήσεις στην Αθήνα

Την ίδια ώρα στην Αθήνα πραγματοποιείται συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μέτρα τα οποία πολλές φορές και στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί να προτάξουν την καλή πρόθεση και από τις δύο χώρες να συνυπάρξουν και να συνεννοούνται σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και το πολιτικό, αλλά και στο στρατιωτικό. Αυτό επιδιώκεται και σήμερα.

Πρώτος θα χαιρετήσει τον Τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ ο νέος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Ήδη τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες με ανταλλαγή επισκέψεων ανώτατων αξιωματικών στην περιοχή της Αδριανούπολης αλλά και του Έβρου. Αξιωματικοί από τις δύο χώρες μετέβησαν στους σχηματισμούς και συνομίλησαν μεταξύ τους.

Εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι να υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας όχι μόνο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε επίπεδο δηλαδή υπουργών ή σε επίπεδο Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικών επιτελείων.

Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα από τη συζήτηση. Συνήθως αποφασίζονται τέτοιου είδους κινήσεις, δηλαδή η ανταλλαγή επισκέψεων ή κάποιες άλλες δραστηριότητες οι οποίες είναι σε στρατιωτικό επίπεδο, όχι όμως διμερείς ασκήσεις μέχρι στιγμής.

Η προσπάθεια αυτή είχε σταματήσει στις 13 Δεκεμβρίου, που ήταν τα προηγούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα. Σήμερα 23 Απριλίου είναι το επόμενο βήμα το οποίο γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X