Πολιτική

Η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για τις προκλήσεις της Τουρκίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικός μαραθώνιος στην Αθήνα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Δύο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Τι δήλωσε ο Πέτσας.

Στα χέρια της Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γ.γ. του ΟΗΕ είναι οι επιστολές που έστειλε το βράδυ της Δευτέρας το Υπουργείο Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα.

Σε αυτές, αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος ρωτήθηκε και για άλλα βήματα που θα κάνει για την τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» – δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επιστολές στον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί όλες τις κατάλληλες συγκυρίες και γι’ αυτό απέστειλε τη δεύτερη επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δηλώσει ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική».

Η ελληνική διπλωματία αναφέρεται στους «κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των κινήσεων της Τουρκίας», όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Στις δύο επιστολές παρουσιάζονται εκτενώς όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Αναφορά γίνεται στην παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015, η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών καθώς και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι δηλώσεις Πέτσα

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X