Πολιτική

Η τρόικα βγάζει κίτρινη κάρτα στις φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η τρόικα βγάζει κίτρινη κάρτα στις φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η φθορά που υπέστη η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πυρκαγιές είναι πρωτόγνωρη. Αν σε αυτές προστεθούν η αποτυχία στην πανδημία, η αστυνομική βία, το εργασιακό καρμανιόλα, οι μαθητές που έμειναν εκτός πανεπιστημίων, γίνεται αντιληπτό πως το πλήγμα είναι τεράστιο.

Πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, χωρίς να διαψευστούν, αναφέρουν πως η μεγάλη φθορά διαπιστώνεται και από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, καθώς και άλλες που έχουν διενεργηθεί από πρεσβείες άλλων χωρών στην Αθήνα, ενώ φθορά δύο εκατοστιαίων μονάδων δείχνει και η δημοσκόπηση της GPO (σε αυτή άλλα ευρήματα είναι πιο σημαντικά, όπως οι ευθύνες για την εξάπλωση των καταστροφικών πυρκαγιών, που αποδίδονται στην κυβέρνηση ακόμα και από 46,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019).

Ετσι τώρα οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου αναζητούν τρόπους να εμφανίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να κάνουν νέα επανεκκίνηση (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόωρες εκλογές έχουν πλέον αποκλειστεί. Να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο τονίζαμε στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, αλλά και σε δημοσιεύματα στη Κυριακάτικη Kontranews, πως τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν μεγάλη φθορά και πως δεν θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το 2021, εκτός κι΄αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά). Οι επικοινωνιολόγοι και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ελπίζουν ότι με την παρουσίασης της επανεκκίνησης θα ξεπεράσουν την οργή των πολιτών και θα καταφέρουν να περιορίσουν την τεράστια ζημιά του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και της κυβέρνησης.

Για να συμβεί αυτό επιθυμούν και προτείνουν δύο πράγματα. Ενα σαρωτικό ανασχηματισμό (καθόλου εύκολο εγχείρημα λόγω έλλειψης καλού πάγκου ανθρώπων που πρόσκεινται στον Κυριάκο Μητσοτάκη) και δεύτερον ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτίστως φορολογικές ελαφρύνσεις. Ομως στο δεύτερο σκέλος ο μεγάλος φόβος είναι μία κίτρινη κάρτα από την τρόικα, η οποία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου είναι πολύ πιθανότερη απ΄ ότι στα τέλη Ιουλίου.

Ηδη από το Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν οι διαρροές για αλλαγές στο ΕΝΦΙΑ και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

Ετσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό, θέλει να παρουσιάσει και σημαντικές φορολογικές αλλαγές στην 85η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα το πακέτο που σχεδιάζεται καλώς εχόντων των πραγμάτων (φόβος απόρριψης από την τρόικα) περιλαμβάνει τη ριζική αναμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από την 1 Ιανουαρίου 2022 να μην προκαλέσουν την αύξηση του φόρου για το έτος 2022. Περιλαμβάνει, επίσης, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά από το 2022 για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους ιδιοκτήτες, καθώς επίσης και
την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από την 1
Ιανουαρίου 2022.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες τα μέτρα αυτά έχουν ήδη κοστολογηθεί και εξεταστεί και θεωρείται ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν δημοσιονομική δαπάνη μεγαλύτερη από 650 εκατ. ευρώ, για την οποία θεωρείται ότι μπορεί  να διασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος με την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων άμεσης απόδοσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ο σχεδιασμός και η εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό για την προγραμματική ομιλία στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τις ακόλουθες φορολογικές εξαγγελίες:

Ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ με νέα διευρυμένα κλιμάκια, χαμηλότερους συντελεστές και μείωση ή πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Προωθείται η εκ βάθρων αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ με παρεμβάσεις σε όλες τις βασικές παραμέτρους υπολογισμού του φόρου προκειμένου οι χρεώσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των 6,3
εκατομμυρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι επιβαρύνονται κάθε χρόνο με τον φόρο αυτό, να μην αυξηθούν το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Συνολικά το σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα έχει μια νέα δομή και διάρθρωση, με βασικό στόχο, παρά τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, να μην αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό από τον ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ, θα επαναξιολογηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Για τον φόρο αυτό εξετάζονται δύο βασικά εναλλακτικά σενάρια: είτε η σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου είτε η κατάργησή του και η συγχώνευσή του με τον κύριο φόρο.

Μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής  του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει και μία πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση
του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων στη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο φορολογικό χαρτί το οποίο θεωρούν ισχυρό είναι η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από την 1 Ιανουαρίου 2022 για όλους τους υπόχρεους φορολογουμένους, με ωφελουμένους περισσοτέρους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς και συνταξιούχους με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος. Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Σήμερα, η επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισπράττουν φέτος και θα εισπράττουν και το 2022 οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2020 και του 2021, τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος και το 2022, αντίστοιχα.

Ομως, τα σχέδια του Μαξίμου φαίνεται να προσκρούουν στην τρόικα. Τα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα είναι δυσμενέστερα από εκείνα της περασμένης άνοιξης. Ειδικότερα για το πρωτογενές έλλειμμα , την άνοιξη η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα μειωνόταν φέτος ελαφρώς, από 7,5% του ΑΕΠ το 2020 σε 7,3% του ΑΕΠ, ενώ δεχόταν την εκτίμηση των ελληνικών αρχών ότι το 2022 το έλλειμμα θα μειωνόταν κοντά στο μηδέν.

Ωστόσο το πρωτογενές έλλειμμα έως με βάση στοιχεία 7μήνου και τις ταμειακές καταγραφές από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει να είναι
αυξημένο φέτος κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική δυναμική που αναπτύσσεται, με κύριο στοιχείο την εκτίναξη των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ, λόγω των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την πανδημία, είναι σαφές ότι οδηγεί σε αύξηση του ελλείμματος φέτος και όχι σε μείωση.

Αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται πριν από το κόστος που συνεπάγονται οι πρωτοφανείς πυρκαγιές του καλοκαιριού. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού, έχει «βάλει στην άκρη» 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πυρόπληκτων. Oμως πιθανότατα τα συνολικά πρόσθετα κονδύλια που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2021, όχι μόνο για τη στεγαστική συνδρομή, αλλά και για τις δαπάνες πυροπροστασίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οπότε όπως γίνεται αντιληπτό ότι δεν αποκλείεται τα σχέδια του Μαξίμου να μείνουν στο χαρτί και η επανεκκίνηση με τη βοήθεια μειώσεων των φόρων να μην παρουσιαστεί ποτέ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X