Πολιτική

Κατώτατος μισθός: «Ανέκδοτο η αύξηση 2% όταν το κρέας είναι 10% πάνω»

Κατώτατος μισθός: «Ανέκδοτο η αύξηση 2% όταν το κρέας είναι 10% πάνω»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν περάσει παρά μερικές μέρες αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το από τον Μάιο, αλλά χωρίς να αποκαλύψει πόση θα είναι η αύξηση. Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι στο 6%, πάντως.

Από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 2% αλλά αυτό είναι… ψίχουλα όταν αναλογιστεί κανείς ότι βασικά προϊόντα έχουν ήδη φτάσει στα ύψη.

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, της ακρίβειας και της πανδημίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας σήμερα (18.01.2022) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Η χώρα πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την πανδημία και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «υποτίμηση του προβλήματος και ψεύτικη αισιοδοξία» και προσθέτοντας ότι διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικοί ισχυρισμοί της ΝΔ ότι η ακρίβεια θα ήταν «ένα παροδικό φαινόμενο».

«Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι θα προχωρήσουν σε μια “γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη”, έχουμε πλέον την ίδια την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η σημερινή αύξηση του 2% είναι σίγουρα μη ουσιαστική. Είναι μια αύξηση-ανέκδοτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν ακούμε ότι είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας είναι 10% πάνω, το 2% στον κατώτατο μισθό είναι ανέκδοτο», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Και μάλιστα την ίδια στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010 και την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης το ’20 και το ’21 –σε χρονιές πανδημίας- προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι στα 800 ευρώ και να γίνει εδώ και τώρα, όχι το Μάιο», ξεκαθάρισε. «Τώρα είναι που τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις. Μοναδική λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Καθημερινή, έγραψε: «Ένα μέτρο προστασίας θα ήταν η δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού έγκαιρα. Τι συμβαίνει, όμως, στην πράξη;

Στη Γερμανία, με τη νέα κυβέρνηση, θα αυξηθεί περισσότερο από όσο είχε προηγουμένως συμφωνηθεί -περίπου 12% αντί 10%.

Σε Πορτογαλία, Πολωνία, Τσεχία και Ρουμανία έχει αυξηθεί 6% ή παραπάνω από την 1η Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία (από τους υψηλότερους στον ΟΟΣΑ) αυξάνεται σε σύνδεση με τον πληθωρισμό.

Στη Βρετανία θα αυξηθεί 6,6% τον Απρίλιο.

Στην Ελλάδα της «πρωτοφανούς ανάπτυξης» ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόλις 2% και μένει εκεί περιμένοντας αύξηση 6% τον Μάιο, αφού προηγουμένως θα έχει ήδη χάσει μεγαλύτερο μέρος από την αγοραστική του δύναμη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X