Πολιτική

Κοχλάζει η Ν.Δ. από τις πρόωρες εκλογές! Από τους 157 βουλευτές θα μείνουν 40

Κοχλάζει η Ν.Δ. από τις πρόωρες εκλογές! Από τους 157 βουλευτές θα μείνουν 40
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της φθοράς της κυβέρνησης και των σεναρίων για πρόωρες εκλογές στις 26 Μαΐου.

Οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος αλλά και άλλοι σύμβουλοι, πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές τον Μάιο και συγκεκριμένα στις… 26 του μήνα. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι μετά, η Νέα Δημοκρατία θα συντριβεί και το ποσοστό της ίσως δεν φτάσει στο 20%.

Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με το pronews.gr, το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.

Κανένα από τα δύο σενάρια, όμως, δεν αρέσουν στους περισσότερους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Προσφάτως ο Ευάγγελος Αντώναρος είχε αναφερθεί σε πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που «βράζουν» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν μιλούν γιατί… δεν τους συμφέρει.

Οι ίδιοι φέρεται να είναι και αυτοί που προτιμούν να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ο λόγος είναι απλός: ακόμα και εάν η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ποσοστό κοντά στο 25%, τότε θα έχει περίπου 75-80 έδρες. Αυτό το ποσοστό φαίνεται ότι είναι το «ταβάνι» της «γαλάζιας» παράταξης.

Αυτό σημαίνει πως από τους 157 βουλευτές που έχει τώρα στη Βουλή η ΝΔ, τουλάχιστον οι μισοί θα βρεθούν εκτός. Δηλαδή, θα χάσουν τις παροχές που δίνει το αξίωμα του βουλευτή αλλά και περίπου 150.000-200.000 ευρώ που θα πάρουν αν γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους.

Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη για τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και από αυτούς τους 75-80 (στην καλύτερη περίπτωση) αρκετοί θα είναι νέοι και πρόσωπα που θα προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να ελέγχει ακόμη καλύτερα την Κ.Ο. του κόμματος.

Υπολογίζεται ότι από τους 157 βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται τώρα στη Βουλή θα παραμείνουν περίπου 40, στην καλύτερη περίπτωση. Οι άλλοι 117… θα πρέπει να βρουν κάποια άλλη ασχολία.

Αναβρασμός!

Όλο αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, στα τηλεφωνήματα που έγιναν για τα «Χρόνια Πολλά» για το Πάσχα, υπήρξαν και συζητήσεις για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Οι βουλευτές ζήτησαν να μην γίνουν άμεσα, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν ήταν ποτέ θιασώτης της συγκεκριμένης ιδέας. Και αυτό γιατί ξέρει πως μόλις γίνουν οι εκλογές τελειώνει από πρωθυπουργός. Ακόμη κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, το πιθανότερο θα ήταν να… αναγκαστεί σε συγκυβέρνηση.

Εξάλλου, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που θα τα διαχειριστεί.

Εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να πάρει τις αποφάσεις του τις μέρες του Πάσχα για το αν και πότε θα πάει σε εκλογές. Και φαίνεται ότι η απόφαση ήταν πως όσοι θέλουν εκλογές θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Το αν οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο ή στο τέλος της 4ετίας θα το κρίνουν πολλά, μεταξύ αυτών η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον αλλά και οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X