Θέμα

Κομισιόν: Ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Κομισιόν: Ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ενσωματώσει τη οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε σαν αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ηχηρό ράπισμα από την Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα της διαδικασίας κατά της Ελλάδας για παράβαση, ενώ δεν αποκλείεται να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η προθεσμία που είχαν τα κράτη μέλη για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο ήταν η 17η Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2022 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή σε 24 κράτη μέλη, επειδή δεν είχαν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο ούτε είχαν κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς εντός της προθεσμίας. Από αυτά κράτη μέλη, τα 15 για τα οποία γίνεται λόγος δεν έχουν ακόμη θεσπίσει μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιολογημένες γνώμες της Επιτροπής. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα οικεία κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε πριν από μερικούς μήνες παρουσιάσει πρόταση νόμου στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά τελικά την απέσυρε ύστερα από την αντίδραση των Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X