Πολιτική

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες: Σε ετοιμότητα το ΠΝ – Σήμερα γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες: Σε ετοιμότητα το ΠΝ – Σήμερα γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της αλήθειας για τα ελληνοτουρκικά έφτασε: Σήμερα 24 Ιουλίου, ο Ερντογάν οργανώνει ως τελετάρχης, – φρόντισε ακόμη και για το χαλί- την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά την οποία μετέτρεψε σε τζαμί, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις πως θα αποπλεύσει και το ερευνητικό Oruc Reis, που παραμένει εδώ και μέρες αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, μετά την προκλητική NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όλα αυτά, την ώρα που κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, ανοίγει και πάλι τις πύλες της η Αγία Σοφία ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο.

Στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή, θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.

Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.

Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο απόπλους του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τη σημερινή Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου.

Όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, αφού τα δύο πρώτα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής πρόθεσης για έρευνες νότια του Καστελόριζου έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για άμεση κινητοποίηση και γρήγορη ανάπτυξη όλων των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή λειτουργώντας ως οι «αθόρυβοι κυνηγοί» που ελέγχουν όλες τις κινήσεις.

Η σημειολογία της 24ης Ιουλίου και τα 2+1 σενάρια για απάντηση  

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία στην στρατηγική του Ερντογάν που είναι πασιφανές ότι έχει στόχο το ξήλωμα του Κεμαλισμού, προκειμένου να διεκδικήσει ο ίδιος ηγετικό ρόλο τουλάχιστον ενός μέρους του μουσουλμανικού κόσμου. Την Αγιά Σοφιά μετέτρεψε σε μουσείο ο Κεμάλ Ατατούρκ πριν από 86 χρόνια. Στις 24 Ιουλίου 1923 ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε και την Συμφωνία της Λωζάνης που ο Ερντογάν αμφισβητεί.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι, ότι, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε για γεωτρήσεις στα νότια του Καστελόριζου, τα πάνω από 15 τουρκικά πολεμικά πλοία που ήδη καταπλέουν προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο Oruc Reis που αποπλέει αύριο από την Αττάλεια, η Τουρκία να επιχειρήσει να κάνει κάποια προκλητική κίνηση, σε μια επίδειξη ισχύος αύριο μαζί με την Αγία Σοφία.

Συμμαχικά πυρά κατά Ερντογάν 

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, οι προθέσεις της για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και η εντεινόμενη εμπλοκή της στη Λιβύη, δεν έχουν προκαλέσει μόνο τον εκνευρισμό χωρών που παραδοσιακά βρίσκονται απέναντι στην Άγκυρα. Ισά – ίσα προκαλούν την αντίδραση και συμμάχων της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση σήμερα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. Επίσης, ο Μακρόν με μια ανάρτησή του στο Facebook στα ελληνικά -κίνηση με πολλούς συμβολισμούς-  ο κ. Μακρόν στέλνει σαφές μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους». Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ», ενώ τονίζει ότι «η  Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».

O Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα  εξεταστούν τα  ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Δείτε ακόμη:

Αγία Σοφία: Ακάθιστος Ύμνος στη μητρόπολη Αθηνών -Προσευχές και πένθιμο χτύπημα στις καμπάνες σε όλη την Ελλάδα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X