Επιλογές

Μαξίμου: Ικανοποίηση για… Σολτς – «Πονοκέφαλος» για Ιερά Σύνοδο!

Μαξίμου: Ικανοποίηση για… Σολτς – «Πονοκέφαλος» για Ιερά Σύνοδο!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, διέψευσε το δημοσίευμα των Νέων για τις συντάξεις εξέπληξε ακόμα και το Μαξίμου.

Όχι για την ουσία της («αποκυήματα φαντασίας ότι το Βερολίνο εισηγείται να μην περικοπούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και να μειωθούν ΕΝΦΙΑ-ασφαλιστικές εισφορές»), αλλά για το ύφος.

Τόσο οι λέξεις που χρησιμοποίησε για τη διάψευση («το ρεπορτάζ είναι μόνο εικασίες») όσο και τα εύσημα που απέδωσε στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει μετά τον τερματισμό των μνημονίων («η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί πολύ λογικά και πολύ έξυπνα»), θεωρήθηκαν «πρωτοφανή» για κυβερνητικό αξιωματούχο του Βερολίνου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, του οποίου η παρέμβαση στο Eurogroup είναι καταλυτική.

«Πήγε απρόσμενα καλά η συζήτηση με Σολτς»

Εγχώριος κυβερνητικός παράγοντας που γνωρίζει καλά τις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαίωνε νωρίτερα χθες ότι «η συνάντηση με τον κ. Σολτς πήγε πολύ καλά» και, μάλιστα, «καλύτερα από όσο περιμέναμε».

Κατά τον ίδιο παράγοντα, ο κ. Σολτς όπως μεταδίδει το euro2day.gr, δεν έδειξε εμμονή στην εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις, ούτε έθεσε θέμα «εκπτώσεων» στα θετικά μέτρα που ξεκίνησε ήδη να φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή προς νομοθέτηση. Φέρεται να συνέστησε πάντως στον πρωθυπουργό «να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο θέμα της μη μείωσης των συντάξεων», δηλαδή να μη «διαφημίζει η Αθήνα προκαταβολικά τη συμφωνία». Επίσης, να παρουσιαστούν, από το οικονομικό επιτελείο, τόσο στο Euro Working Group όσο και στο Eurogroup, πειστικά και αναλυτικά στοιχεία για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Συντάξεις… διασώθηκαν, θετικά αντίμετρα… έρχονται! Στόχος να εκτεθεί ο Μητσοτάκης

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, εάν το Εurogoup της ερχόμενης Δευτέρας θα «κλείσει» το θέμα των συντάξεων ή εάν η τελική απάντηση θα δοθεί στη συνεδρίαση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στις 13 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, με την ψηφοφορία (που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση) να τοποθετείται στις 18 του μήνα.

Η κυβέρνηση «απάντησε» (και) εμπράκτως στο δημοσίευμα, καταθέτοντας χθες το βράδυ στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Συνεχίζοντας κανονικά, δηλαδή, την τακτική «σταγόνα σταγόνα» στην υλοποίηση των θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ. Για την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της έτερης ρύθμισης για τα εργασιακά.

Την Παρασκευή αποφασίζουν οι 82 Ιεράρχες

Στο άλλο μέτωπο, της Εκκλησίας, η κρίσιμη ημέρα είναι η ερχόμενη Παρασκευή, οπότε συνέρχεται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών, με θέμα την (προ)συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η έξοδος των κληρικών από τις λίστες του ελληνικού Δημοσίου, καθώς πολλοί Μητροπολίτες αντέδρασαν έντονα, προτάσσοντας το αίτημα να μη χάσουν τη «μισθολογική» ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου.

Στα «αγκάθια» βρίσκεται και η αντίθεση του Πατριαρχείου με την προσυμφωνία, ενώ το στίγμα του το έδωσε χθες η Εκκλησία της Κρήτης (που υπάγεται σ’ αυτό), με τη δημοσιοποίηση της αντίδρασής της.

Το… ήρεμο Φανάρι και το Μαξίμου

Το Φανάρι πάντως προτίμησε χθες να χαμηλώσει τους τόνους, διαψεύδοντας επισήμως δημοσίευμα (πάλι των ΝΕΩΝ) περί ξεσπάσματος του κ. Βαρθολομαίου εναντίον του πρωθυπουργού.

Από πλευράς Μαξίμου αποφεύγεται κάθε αναφορά που θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, τελώντας εν αναμονή της Παρασκευής και εντείνοντας (παρασκηνιακά) τις διαβουλεύσεις. Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι «υπάρχει τρόπος απάντησης» στην περίπτωση αρνητικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου, την οποία δεν αποκαλύπτουν για λόγους προφανείς.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν θα εγκαταληφθεί η «έξοδος» των κληρικών από τις λίστες του Δημοσίου, καθώς αυτό το σημείο είναι η λυδία λίθος της πρότασης που αφορά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X