Επιλογές

Μητσοτάκης: Χαμηλά η «μπάλα» για να μην…. γκρεμιστούν τα πάντα

Μητσοτάκης: Χαμηλά η «μπάλα» για να μην…. γκρεμιστούν τα πάντα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί είναι εκείνοι που εμφανίζοντα… βέβαιο για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, παρόλο που στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το… παιχνίδι γυρίζει!

Πώς διαχειρίζονται όμως στην ΝΔ αυτή την κατάσταση; Για τον οργανισμό της γαλάζιας παράταξης, αυτό μοιάζει με ένα «θετικό σοκ». Μιλάμε για ένα κόμμα που είχε συνηθίσει σε ήττες ή σε πύρρειους νίκες, όπως το 2012, είναι μπροστά σε μια νίκη και μάλιστα με ορατό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.

Ο Μητσοτάκης παίζει μπάλα… χαμηλά

Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αφενός οι τόνοι να μένουν χαμηλά, αφετέρου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, προκειμένου η κάλπη να γεμίσει από την αρχή. Το είπε χθες καθαρά στο ΚΡΗΤΗ TV: «Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι κλειδωμένο. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προφανώς ούτε η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη. Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή.

Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δεχτώ καμία αλαζονεία. Και αυτό δείχνει αλαζονεία, ξέρετε. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό: «Πάμε καροτσάκι», «Έχουμε τελειώσει», «Κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά», «Είμαστε ήδη αυτοδύναμοι» και ράβουμε, κατά συνέπεια, τα υπουργικά μας κουστούμια, είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχτώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχτώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».

Ο Μητσοτάκης και οι… ζέστες

Άλλωστε, η ΝΔ έχει να σταθμίσει μια σειρά παραγόντων: για παράδειγμα, πόσο ζεστό θα είναι το Σαββατοκύριακο των εκλογών; Αν είναι, για παράδειγμα, σαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τότε οι πολίτες θα κάνουν ξανά ουρά στις παραλίες. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όποτε συναντά ιδίως νέους ψηφοφόρους, τους καλεί και να πάνε για μπάνιο, αλλά και για ψήφο, είτε πριν είτε κατά την επιστροφή από την παραλία. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η παράμετρος των θερινών αδειών, αν και στις αρχές Ιουλίου ακόμα δεν έχει φύγει μεγάλη μάζα εργαζομένων από τα αστικά κέντρα.

Ο Τσίπρας βγαίνει… μπροστά για να «μαζέψει» τη διαφορά!

Με δεδομένες, λοιπόν, τις ιδιαίτερες συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών, η ΝΔ επιδιώκει τόσο να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που την ψήφισαν στις Ευρωεκλογές, δίνοντάς το μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να προσελκύσει πολίτες που έκαναν άλλη πολιτική επιλογή, με δεδομένη και τη σχετική «χαλαρότητα» της ευρωκάλπης. Οι δεξαμενές είναι προφανείς: η ΝΔ θα αντλήσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρω του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές, ίσως και του ΛΑΟΣ που επίσης δεν θα κατέβει, ενώ παράλληλα προς τη μεριά καταγράφονται μικρότερες ή εγαλύτερες μετακινήσεις από το ΚΙΝΑΛ (μετά την εξώθηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αποχώρηση), τη Χρυσή Αυγή που από τη μάχη για το διψήφιο ποσοστό έχει φτάσει να αγωνιά για την παρουσία της στην επόμενη Βουλή, αλλά και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που έκανε την έκπληξη των ευρωεκλογών.

Ο Μητσοτάκης και το πρόγραμμα της ΝΔ

Στην προσέλκυση ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα ευνοεί και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους, προτάσσει το πρόγραμμα της ΝΔ (η ΝΔ μοίρασε με τις κυριακάτικες εφημερίδες το 18σέλιδο φυλλάδιο που αποτυπώνει το πρόγραμμά της που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στον Ελληνικό Κόσμο) και εμφανίζεται ως απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες χωρίς καμία διάκριση. Με άλλα λόγια, για πολλούς πολίτες που δεν προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης προσωποιεί την ανάγκη για μετάβαση σε μια νέα «κανονικότητα», μετά τη μνημονιακή περιπέτεια, με την ψήφο να έχει σαφή προσωποπαγή χαρακτηριστικά: όλο και περισσότεροι ψηφίζουν «Κυριάκο» και όχι τόσο ΝΔ, αν και βρίσκουν και πρόσωπα αναφοράς στις λίστες του κόμματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X