Επιλογές

Μητσοτάκης: Ζητά κυρώσεις για την Τουρκία μέσω ΕΛΚ!

Μητσοτάκης: Ζητά κυρώσεις για την Τουρκία μέσω ΕΛΚ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία μέσω της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ αναμένεται να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να ενσωματώσουν στο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής συνεδρίασης σαφές μήνυμα προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. να επεξεργαστεί τις επόμενες κινήσεις.

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό κάνει λόγο για την ανάγκη έμπρακτης αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας ακόμα και μέσω κυρώσεων, ιδίως εφόσον υπάρξουν κινήσεις της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα που συντείνουν στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης τετελεσμένων. Αυτό υποστήριξε, μάλιστα, και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, πριν τις Ευρωεκλογές και πριν την εκκίνηση υποθαλάσσιων εξορύξεων από τη μεριά της Τουρκίας σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, όχι απλώς να καταδικάσει με σαφήνεια την τουρκική προκλητικότητα, κάτι που έκανε πρώτος και με παρρησία ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και φέρων τη στήριξη του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά να υπάρξει πίεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για κυρώσεις προς τη γείτονα, ώστε να πάρει το μήνυμα.

Βεβαίως, γαλάζιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι και το περιθώριο κινήσεων της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένο, μιας και τα εκκρεμή κεφάλαια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν έχουν καν ανοίξει, ενώ, ουσιαστικά, το μόνο περιθώριο κινήσεων αφορά την Τελωνειακή Σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας, για την οποία οι συζητήσεις έχουν, ούτως ή άλλως, παγώσει. Έτσι, από τη ΝΔ θα περιμένουν να δουν τι θα πει και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η ύπατη αρμοστής της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έχει λάβει τη σχετική εντολή επεξεργασίας από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το ΕΛΚ και η Ευρωβουλή

Της σημερινής παρέμβασης Μητσοτάκη στο ΕΛΚ, πάντως, έχει προηγηθεί και το ψήφισμα-δήλωση που εκδόθηκε χθες από το προεδρείο της ΚΟ του ΕΛΚ, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στην Ευρωβουλή, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου, Λευτέρη Χριστοφορου.

Τσίπρας – Αναστασιάδης θα πιέσουν τις Βρυξέλλες να… πατήσουν την Τουρκία!

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι«το ΕΛΚ ως πρώτη δύναμη του Κοινοβουλίου πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι η εχθρική πράξη της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Κύπρου, αλλά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις συνθήκες που ισχύουν, κρίνεται ως εχθρική προκλητική πράξη κατά της ίδιας της ΕΕ. Συνεπώς, δεν είναι μόνο μία πράξη αλληλεγγύης, αλλά κίνηση υπεράσπισης των δικών της ζωτικών συμφερόντων. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη».

Συνάντηση και με Μέρκελ

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΛΚ πριν τις ελληνικές εκλογές, όπου θα συναντήσει και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με μια συνάντηση που δεν αφορά μόνο το τώρα, αλλά και την επόμενη μέρα στη χώρα, μιας και τυπικά η θητεία της κ. Μέρκελ λήγει το 2021, άρα θα «συναντήσει» τον κ. Μητσοτάκη, εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X