Πολιτική

Νέα “βόμβα” Παύλου Πολάκη για τα ΕΛΤΑ

Νέα “βόμβα”  Παύλου Πολάκη για τα ΕΛΤΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα “βόμβα”  έριξε ο Παύλος Πολάκης για τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές. Αυτή τη φορά αναφέρεται σε μπίζνες με την  εταιρεία ΟΝΕΧ του επιχειρηματία Π. Ξενοκώστα.  Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, μέσα σε μόλις 3 χρόνια η εταιρεία του ομίλου, στην οποία μεταβιβάζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κατάφερε να εισπράξει 50 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και φωτογραφικών διαδικασιών από τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier. Από το 2019 και μετά τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier δεν κάνουν απλώς ανάθεση σε τρίτους  κάποιων δραστηριοτήτων τους. Τις έχουν εκχωρήσει όλες με σχεδόν φωτογραφικό τρόπο στον ίδιο ιδιώτη.

Πρόκειται για μια σειρά απευθείας αναθέσεων αλλά και «κλειστών» διαγωνισμών (διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση), που μπορεί να προβλέπονται από τη νομοθεσία δημόσιων συμβάσεων, όμως εδώ καταγράφεται μια απίστευτη και ύποπτη κατάχρηση της επίκλησης των έκτακτων αναγκών υποτίθεται λόγω κορονοϊου. Αναζητώντας τις αναθέσεις των ΕΛΤΑ στην Onex προκύπτει ο εξωφρενικός αριθμός των 186 πανομοιότυπων συμβάσεων από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 (130 για τα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές και 56 για τα ΕΛΤΑ Α.Ε.) με ποσά που κυμαίνονται από 20.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 1 εκατ. ευρώ!

Οι εργαζόμενοι

Η ΟΝΕΧ όμως δεν έχει δικούς της εργαζόμενους για να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Τους ενοικιάζει με τη σειρά της από άλλες εταιρείες. Αρχικά από εταιρεία που ανήκε στον όμιλό της και ακολούθως από τρίτες εταιρείες. Ενας από τους βασικούς υπερεργολάβους είναι η ΙΚΕ SPEEDCON SMPS, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020, έχει έδρα στον Πειραιά και αντικείμενο την εσωτερική διαλογή, διαμετακόμιση, παραλαβή, μεταφορά και ταχυμεταφορά δεμάτων και το 2020 είχε κύκλο εργασιών 4,9 εκατ. ευρώ.

Την αποκάλυψη-βόμβα έκανε αργά χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης και το τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. «50 εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε μόλις 3 χρόνια σε μια εταιρεία (την ΟΝΕΧ), αρχικά με απευθείας αναθέσεις και μετά με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, στους οποίους μόνο η ΟΝΕΧ μπορούσε να συμμετάσχει. Ουσιαστικά έχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους δύο οργανισμούς, χωρίς το κράτος να έχει εισπράξει τίμημα. Αντιθέτως μάλιστα, πληρώνει ΑΔΡΑ τον τρίτο στον οποίο «παραχώρησαν» τους δημόσιους Οργανισμούς. Δηλαδή η ανάδοχος ΟΝΕΧ «τσεπώνει» με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό περί τα 25 εκ. € σε τρία χρόνια, μόνο ως μεσίτρια (νταβατζής λέγεται λαϊκά) μεταξύ των ΕΛΤΑ και της εταιρείας που έχει τους εργαζόμενους» αναφέρει o Π. Πολάκης, ρίχνοντας τα βέλη του στους Κυριάκο Πιερρακάκη, Θόδωρο Λιβάνιο και Γιώργο Γεωργαντά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X