Παρασκήνιο

Αναταραχή στη Ν.Δ. από τις υποκλοπές και το φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναταραχή στη Ν.Δ. από τις υποκλοπές και το φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στον άξονα κυβέρνηση-Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., σε αντιδιαστολή με τα αισθήματα «δημοσκοπικής ευφορίας» που επιχειρεί να μεταδώσει το Μαξίμου.

Η τροπή της υπόθεσης των υποκλοπών -με τις αβέβαιες προεκτάσεις- σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που προκαλεί το φορολογικό νομοσχέδιο σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την παράταξη. Οι εντάσεις μεταφέρονται και στο στελεχιακό δυναμικό, λαμβάνοντας τη μορφή δημόσιων προσβολών και «αδειασμάτων» που κάνουν θραύση στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα σύννεφα του πολύκροτου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων συσσωρεύονται ξανά πάνω από το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη. Το τελευταίο κύμα αποκαλύψεων, που αφορά τα 11 μολυσμένα με το Predator SMS με εικαζόμενο ως αποστολέα τον πρωθυπουργικό ανιψιό, βραχυκύκλωσε τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, που μέχρι προχθές τηρούσε σιγή ασυρμάτου.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., πάντως, δεν αναμένεται να αποκλίνει από την τριπλή γραμμή άμυνας που έχει χαράξει. Η τακτική αυτή συμπυκνώνεται στο πέταγμα της καυτής μπάλας στην έρευνα της Δικαιοσύνης, στην απαξίωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου και στην προσπάθεια μετατροπής του 41% που έλαβε η Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου σε «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Κυβερνητικές πηγές σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής επικαλέστηκαν τη δικαστική διερεύνηση και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω σχόλια μόλις εκδοθεί το σχετικό πόρισμα. Ως γνωστόν, επί δεκαοκτώ μήνες ουδείς έχει διωχθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο, παρά μόνο δύο μέλη της ΑΔΑΕ, τα οποία «απλώς έκαναν το καθήκον τους», όπως τόνισε ο Χρήστος Ράμμος στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου. Η αφαίρεση του φακέλου της έρευνας από τους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών και η μεταφορά του σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ερμηνεύονται ως ακόμα μία πράξη προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης. Η ενέργεια αυτή ντύθηκε από πολλά ΜΜΕ με τον μανδύα της αναβάθμισης της έρευνας. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για την αφαίρεση του φακέλου της υπόθεσης από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προχωρήσει την έρευνα σε βάθος. Η αγωνία στους κυβερνητικούς κόλπους για την έκβαση της υπόθεσης επιτείνεται από το γεγονός ότι στον χορό των αποκαλύψεων πρωταγωνιστούν τα μιντιακά συγκροτήματα που αποτέλεσαν στυλοβάτες της κυβέρνησης. Βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούσαν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής πως οι ιδιοκτήτες αυτών των ομίλων «στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση που πηγάζουν από τον πόλεμο συμφερόντων που είναι σε εξέλιξη».

Παράλληλα, η επίθεση που εξαπέλυσε προς τον Χ. Ράμμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή προκάλεσε έκπληξη ακόμα και σε μερίδα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για προσωπική ατζέντα και αποκάλεσε την ΑΔΑE «σουρωτήρι», που βρίσκεται σε «ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα που εισέπραξε ο Χ. Ράμμος στο συνέδριο για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές (δήλωσε ότι «αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα») αποτέλεσε ηχηρή απάντηση στο αντιθεσμικό πρωθυπουργικό κρεσέντο.

Στον αντίποδα των φιλελεύθερων αρχών

Αναταραχή στο γαλάζιο στρατόπεδο προκαλεί και η φορολογική επίθεση που δρομολογεί η κυβέρνηση εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτές της Ν.Δ. εισπράττουν τα μηνύματα δυσαρέσκειας των ελεύθερων επαγγελματιών που ανήκουν ή δηλώνουν ότι στήριξαν την παράταξη στις εκλογές, ενώ ανάλογη δυσφορία διοχετεύεται και στις γαλάζιες Νομαρχιακές Οργανώσεις.

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ότι η Ν.Δ. αναδείχθηκε κυβέρνηση και «εμπέδωσε την πολιτική κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό ανεμίζοντας τη σημαία της φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολούμενων». Βουλευτές της Ν.Δ. επισήμαιναν ότι η φορολεηλασία των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη φιλοσοφία και τις οικονομικά φιλελεύθερες αρχές της παράταξης.

Επιπλέον, στα πηγαδάκια των βουλευτών στηλιτεύεται η έλλειψη βούλησης για πάταξη της αισχροκέρδειας. Οι αντιδράσεις αυτές σωρεύονται στη γενικευμένη δυσφορία λόγω του αέναου καλπασμού της ακρίβειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει το κλίμα μέσω της διαρροής ότι «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για τη στήριξη των πιο ευάλωτων με μια οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στο τέλος του έτους.

Η εικόνα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων εντούτοις απέχει από τις οριακές καταστάσεις που περιγράφουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Σημειώνεται ότι σε πάνω από 3,1 δισ. ευρώ ανήλθε η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο του έτους.

Εριδες σε δημόσια θέα

Τα δύο σοβαρά δημόσια επεισόδια μεταξύ στελεχών επιβεβαιώνουν το κλίμα της εσωτερικής έντασης. Η νύξη του Μπάμπη Παπαδημητρίου, στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ, στον «υπουργό μπασκετμπολίστα» προκάλεσε την έκρηξη του προσβεβλημένου υπουργού Πολιτικής Προστασίας και πρώην καλαθοσφαιριστή Βασίλη Κικίλια, που εκτόξευσε ύβρεις κατά του πρώην βουλευτή και κινήθηκε εναντίον του (ήταν καλεσμένος στην επόμενη εκπομπή) μέχρι να παρέμβει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου.

Η συνέχεια δόθηκε στο facebook με ανταλλαγές βολών. Τέλος, την… ωραία ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Ν.Δ. αποτύπωσε η δημόσια κόντρα μεταξύ Μάριου Σαλμά και Θάνου Πλεύρη αναφορικά με τα κριτήρια διορισμού του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Υγείας.

Πηγή: avgi.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X