Παρασκήνιο

Εκλογές 2023: Η βοήθεια… USA

Εκλογές 2023: Η βοήθεια… USA
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές: Τα εύσημα για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ πήρε από τον πρωθυπουργό βέβαια ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος, Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έβλεπε διαφορά μεγάλη. Αλλά κανείς δεν περίμενε τέτοιας έκτασης νίκη που συνιστά σάρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ΝΔ κέρδισε, σε σχέση με το 2019, περίπου 100.000 ψηφοφόρους και η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε 600.000 ψηφοφόρους. Ο γκουρού της επικοινωνίας έβαλε στο παλμαρέ του μια ακόμη νίκη και υπήρξε εγκάρδια επικοινωνία του Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί του για τον στρατηγικό του σχεδιασμό που δημιούργησε νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη.

Η χαρά Μητσοτάκη

Ακόμα και το 1981, όπως έλεγε κεντρικό στέλεχος της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου με το σύνθημα «Αλλαγή» που χρησιμοποίησε σε αυτές τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είχε νταμπλ σκορ έναντι της ΝΔ και του Γεωργίου Ράλλη. Η διαφορά ήταν τότε περίπου 12,5 μονάδες. Αυτό το αποτέλεσμα, ανέλπιστο ακόμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, το υποδέχθηκαν με αλαλαγμούς στα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο. Ο πρωθυπουργός ήταν μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα, η οποία και τον αγκάλιασε και του έδωσε το φιλί της νίκης.

Και μπορεί η νίκη της ΝΔ να ήταν προδιαγεγραμμένη, με βάση όσα ήξεραν στο Μαξίμου από το νωρίς το μεσημέρι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μόνο το άγχος του τελικού του Ολυμπιακού με την Ρεάλ Μαδρίτης στο Κάουνας. Στο γραφείο του υπήρχε τηλεόραση ανοικτή και έβλεπαν και τον αγώνα και γι’ αυτό η δήλωσή του έγινε μετά το τέλος του τελικού. Δηλωμένος Ολυμπιακός ο Μητσοτάκης, στεναχωρήθηκε, όπως έμαθα για την ήττα και την απώλεια του ευρωπαϊκού τίτλου, αλλά η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, απάλυνε τον μπασκεκτικό πόνο του.

Στα γραφεία της ΝΔ, στο Μοσχάτο, επί της οδού Πειραιώς, ήταν από πολύ νωρίς και οι στενοί του συνεργάτες και είχε την ιδιαίτερη σημασία του ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά επέλεξε το κομματικό στρατηγείο του. Εκεί όλη η στενή ομάδα, υπό τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, στον οποίο απέδωσε τα εύσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί ήταν ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Θανάσης Νέζης, αλλά και άλλα στελέχη που είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και έχουν κομβικό ρόλο στο πρωθυπουργικό σύστημα, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος. Σε όλους ο Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια και ζήτησε χαμηλούς τόνους ενόψει των εκλογών της δεύτερης Κυριακής που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X