Παρασκήνιο

Νέες κόντρες Μητσοτάκη-Δένδια για την Ουκρανία

Νέες κόντρες Μητσοτάκη-Δένδια για την Ουκρανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανική κρίση ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών. Αφορμή για την επαναφορά αυτού του θέματος  στην επικαιρότητα στάθηκε το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας δεν εκλήθει  στην χθεσινή   έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο  Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αποστολή “αμυντικής βοήθειας” (οπλισμού) στους Ουκρανούς.

Πηγές υποστηρίζουν ότι  δεν υπήρξε  έστω και τυπικά σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι  ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν  διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά την  στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα  στο θέμα της Ουκρανίας. Λένε δηλαδή ότι ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ότι αφορά την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να αρκεστούμε στην  ανθρωπιστική βοήθεια  .

Απόλυτα ασφαλής πληροφορίες αναφέρουν ακόμα,  ότι τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Δένδιας έχει μπει στο στόχαστρο των συνεργατών του πρωθυπουργού, καθώς όπως λένε κινείται μόνο με προσωπικά κριτήρια.

Χθες όλη μέρα – και μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τον αποκλείσει από την σύσκεψη, υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στην παραίτηση. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ωστόσο, ότι ο Νίκος Δένδιας αποκλείεται να κάνει μια τέτοια κίνηση.

Οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρονταν σε  ένα  δημοσίευμα  το οποίο υπήρχε στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ  και το οποίο ενίσχυε  τις υποψίες πολλών που λένε  ότι ο Νίκος Δένδιας δέχεται συντεταγμένη επίθεση  με σκοπό να τεθεί  εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι «από ορισμένες πλευρές ακούγεται ότι πλέον ο Νίκος Δένδιας κινείται αποκλειστικά με κριτήριο την προσωπική του εικόνα και αποφεύγει επιμελώς διάφορες καυτές πατάτες που θα την  “τσαλάκωναν.” Η δε υπόθεση της καθυστέρησης αποστολής της απαντητικής επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την σύνδεση αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών που προωθεί η Άγκυρα έχει ξενίσει, ενώ και η γενικότερη στάση του έναντι των διερευνητικών επαφών μοιάζει πολύ αμφίθυμη. Εσχάτως δε κυκλοφορεί ότι ο υπουργός συμβουλεύεται στενά καθηγητή που ανήκε στο Καραμανλικό στρατόπεδο, έχει θητεύσει στο υπουργείο  και το τελευταίο διάστημα ξιφουλκεί κατά των κυβερνητικών επιλογών στην εξωτερική πολιτική . Όλα αυτά δεν διαφεύγουν προφανώς της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου.

Προφανώς η αναφορά γίνεται για τον Γιάννη Βαλυνάκη ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X