Παρασκήνιο

Ο Ηλίας Μόσιαλος ενοχλημένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πατέντες των εμβολίων

Ο Ηλίας Μόσιαλος ενοχλημένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πατέντες των εμβολίων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πάντως, η αντιπαράθεση για τις πατέντες των εμβολίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση . Μόνο που την συγκεκριμένη στιγμή στο όλο θέμα φαίνεται να εμπλέκεται και ο  καθηγητής της  πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλος.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο γνωστός επιστήμονας – στον οποίο ανήκει και η ιδέα για τις πατέντες – είχε έρθει σε επαφή γι αυτό το θέμα και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα- καθώς διατηρεί στενή σχέση και με τους δύο -και τους είχε ζητήσει να στηρίξουν αυτό το θέμα .

Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε αρχικά  στο αίτημα του Ηλία Μόσιαλου   –αφού εκτός των άλλων τον έχει ορίσει  εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορoνοϊό-  και αρθρογράφησε για το θέμα της πατέντας τον περασμένο Απρίλιο .

 Στη συνέχεια όμως το θέμα ξεχάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου παρά το γεγονός ότι άρχισαν τα πρώτα προβλήματα με τα εμβόλια και οι καθυστερήσεις στην  παραγωγή των εμβολίων και  στις παραδώσεις.

 Τότε ανέλαβε δράση  ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την σχετική συζήτηση, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα  για αφέλεια .

Μάλιστα από το βήμα της Βουλής χλεύασε και ειρωνεύτηκε τον αρχηγό της   αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι   « Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο» τόνισε. «Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα.»

Το αποτέλεσμα πάντως αυτής της ιστορίας είναι ότι μετά την διάσταση που πήρε το θέμα  και την απήχηση που είχε στην Ευρώπη η πρόταση Μόσιαλου την οποία υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας και στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Μέγαρο Μαξίμου  εμφανίζεται να λέει  ότι ο πρωθυπουργός πρωτοστάτησε σε αυτή την ιστορία αρθρογραφώντας, αλλά στη συνέχεια απέρριψε την ιδέα όπως φάνηκε από τη στάση του στη Βουλή.

Όσο για τον εμπνευστή της ιδέας, οι πληροφορίες λένε ότι εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος από την κυβερνητική στάση, καθώς θα έπρεπε να έχουν στηρίζει την πρόταση του ενώ ακόμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα στελέχη της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία, αποκαλύπτοντας πόσο απέχουν από τις ανάγκες των πολιτών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X