Παρασκήνιο

Ομόφυλα ζευγάρια: Κρασ τεστ και αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία – Ο ρόλος του Σαμαρά

Ομόφυλα ζευγάρια: Κρασ τεστ και αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία – Ο ρόλος του Σαμαρά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εφτασε η ώρα για το κρίσιμο κρας τεστ στη Νέα Δημοκρατία.  Θα εκδηλωθεί στη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο με δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου. Μετά την εισαγωγή του σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια, αύριο Πέμπτη αναμένεται να γίνει η διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά τα φαινόμενα με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε σήμερα. Υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας τάχθηκε μάλιστα, με πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση, η Εκκλησία με θέση που διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μαξίμου και Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μην υπάρξει μεγάλη και ευθεία απώλεια «γαλάζιων» βουλευτών από τη διαδικασία, με την επιδίωξη να είναι οι 120 θετικές ψήφοι από βουλευτές της ΝΔ. ενώ από την άλλη πλευρά η «ακροδεξιά πτέρυγα» της ΝΔ επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης. «Μπροστάρης» σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται ότι θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται στην ομιλία του να σηκώσει ψηλά τους τόνους και να καλέσει σε καταψήφιση του νομοσχεδίου τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δημοσιεύματα θέλουν μάλιστα να θέτει στην ομιλία του γενικότερο θέμα «ιδεολογικής καθαρότητας» για τις επιλογές Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες για παρασκηνιακές πιέσεις του Μαξίμου στους «διαφωνούντες» βουλευτές προκειμένου να επιλέξουν την αποχή αντί της καταψήφισης, καθώς η τελευταία όπως περιγράφεται θα αποτελούσε «επιθετική ενέργεια» κατά της ηγεσίας της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος υπολόγισε το σύνολό των διαφωνούντων  «γύρω στους σαράντα», ενώ δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που προσπαθούν να καταγράψουν τους διαφωνούντες και τον… βαθμό διαφωνίας τους, έχουν περιλάβει τουλάχιστον 33 ονόματα:

  1. Αθανασίου Μπάμπης – Καταψήφιση
  2. Βλάσσης Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
  3. Βορίδης Μάκης – Αποχή
  4. Γεωργαντάς Γιώργος – Αποχή
  5. Γιόγιακας Βασίλης – Αποχή ή καταψήφιση
  6. Γκίκας Στέφανος – Αποχή ή καταψήφιση
  7. Γκιουλέκας Κώστας – Καταψήφιση
  8. Δαβάκης Θανάσης – Αποχή ή καταψήφιση
  9. Καραγκούνης Κώστας – Καταψήφιση
  10. Καραμανλή Άννα – Καταψήφιση
  11. Καράογλου Θεόδωρος – Καταψήφιση
  12. Καρασμάνης Γιώργος – Αποχή ή καταψήφιση
  13. Κατσανιώτης Ανδρέας – Αποχή ή καταψήφιση
  14. Κατσαφάδος Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
  15. Κέλλας Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
  16. Κεφαλά Μαρία – Αποχή
  17. Κεφαλογιάννης Γιάννης – Αποχή
  18. Κυριαζίδης Δημήτρης – Αποχή ή καταψήφιση
  19. Μαντάς Περικλής – Καταψήφιση
  20. Μαρκόπουλος Δημήτρης – Αποχή
  21. Μηταράκης Νότης – Αποχή ή καταψήφιση
  22. Μπαραλιάκος Φώντας – Αποχή ή καταψήφιση
  23. Μπουκώρος Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
  24. Πλεύρης Θάνος – Καταψήφιση
  25. Σαλμάς Μάριος – Αποχή ή καταψήφιση
  26. Σαμαράς Αντώνης – Καταψήφιση
  27. Σιμόπουλος Στράτος – Καταψήφιση
  28. Στεφανάδης Χριστόδουλος – Αποχή ή καταψήφιση
  29. Στυλιανίδης Ευριπίδης – Καταψήφιση
  30. Συρίγος Άγγελος – Αποχή
  31. Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Αποχή
  32. Χαρακόπουλος Μάξιμος – Καταψήφιση
  33. Χρυσομάλλης Μίλτος – Αποχή ή καταψήφιση

Σημειώνεται ότι η υπερψήφιση νομοσχεδίου δεν απειλείται από την αποχή βουλευτών, αν αυτή δεν φτάσει τα 3/4 της Ολομέλειας, καθώς αρκεί μία πλειοψηφία με 75 θετικές ψήφους.

Με βάση την εικόνα που έχει σχηματιστεί κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής, η ίδια η υπερψήφισή του δεν φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς επί της αρχής θετικά έχουν ταχθεί εκτός των εισηγητών της ΝΔ και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ευθέως αρνητική θέση αντίθετα, με διαφορετική επιχειρηματολογία, έχουν διατυπώσει το ΚΚΕ από την μία πλευρά και Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες από την άλλη. Τα τρία κόμματα στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, κατέθεσαν και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X