Παρασκήνιο

Υποκλοπές: Σεισμός από την απόφαση του ΣτΕ και απόπειρα της κυβέρνησης να εμποδίσει την ενημέρωση Ανδρουλάκη

Υποκλοπές: Σεισμός από την απόφαση του ΣτΕ και απόπειρα της κυβέρνησης να εμποδίσει την ενημέρωση Ανδρουλάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου και ο σεισμός στο πολιτικό σκηνικό που προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του 2021 για το καθεστώς των υποκλοπών, καλώντας την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του, φέρνει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία πάρα πολύ δυσχερή θέση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την απόφαση «ήττα για την κυβέρνηση και νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών» και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τη Δευτέρα την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο.

Αλλά η κυβέρνηση, με μία εξαιρετικά αμήχανη και σχεδόν απολογητική διαρροή «πηγών» της, εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για ενημέρωση πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και εκείνη να αποφασίσει αν και τι στοιχεία θα δώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει αυτή την ώρα διχογνωμία. Σε αντίθεση δηλαδή με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη και δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, το «ενδιαφέρον» στο σημείο αυτό είναι ότι η κυβέρνηση είχε σπεύσει πριν λίγο καιρό να αλλάξει τη σύνθεση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, έχοντας μάλιστα τη συναίνεση του Κυριάκου Βελόπουλου σε αυτή την κίνηση.

Και αποκαλύπτεται έτσι ότι η κυβέρνηση με εκείνη την πετυχημένη, χάρις στον κ. Βελόπουλο, προσπάθεια να… ανασυνθέσει την Ολομέλεια (ελέγχοντάς την?), προνόησε ώστε να διαμορφώσει ακόμα μία γραμμή άμυνας απέναντι στην επιμονή του κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί επιτέλους για το λόγο που τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ!

Το εάν θα πάει τελικά το θέμα στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ ή θα αναλάβει την ευθύνη ο κ. Ράμμος να ενημερώσει πλήρως τον κ. Ανδρουλάκη είναι το πρώτο κρίσιμο θέμα. Και το δεύτερο τι θα πράξει η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ εάν τελικά κληθεί εκείνη να λάβει την απόφαση.

 

Η κυβερνητική ερμηνεία

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με διαρροή πηγών της σημείωσε τα εξής, δείχνοντας ότι αρμόδια είναι η Ολομέλεια. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Με βάση τα όσα διαβάζουμε στην περίληψη της απόφασης:

1. Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.

2. ⁠Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεωτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα “σύστημα με εσωτερική συνοχή”, άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.

3. ⁠Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X