Πολιτική

Ποιες οι προσδοκίες για την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ποιες οι προσδοκίες για την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκη – Ερντογάν:Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν στη Νέα Υόρκη έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους: Πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα.

Η ελληνική πλευρά τρέφει χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση εφόσον δεν υπάρχουν σαφής δείγματα μεταστροφής της αναθεωρητικής πολιτικής της τουρκικής πλευράς.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων – κάτι για το οποίο η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, όπως είχε πει πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του χρόνου. Κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα», παράλληλα με «την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα».

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δυο ηγετών, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που ζήτησε να αναγνωριστεί το «ψευδοκράτος», τόνισε : “Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι που θα το συζητήσουμε”.

Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ακεραιότητας δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

«Όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, ενώ θα αποφασίσουν τον χρόνο επανεκκίνησης των ΜΟΕ, πιθανότατα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Στις 16 Οκτωβρίου δίνεται η σκυτάλη στον πολιτικό διάλογο που θα επεξεργαστούν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της. Σε παράλληλο χρόνο θα διεξάγονται οι επαφές για τη λεγόμενη θετική ατζέντα σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου, νομικός και Οθωμανολόγος

Για τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας ενόψει του κρίσιμου τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου, νομικός και Οθωμανολόγος εκτιμώντας ότι θα γίνει σε καλό κλίμα.

«Στη διπλωματία δε λέγονται όλα δημόσια. Αυτό είναι γνωστό από την εποχή του Θουκυδίδη και φτάνοντας μέχρι την εποχή του Μακιαβέλι. Εκείνο το οποίο μπορώ να πιθανολογήσω είναι ότι θα διατηρηθεί, τουλάχιστον στη συνάντηση, το κλίμα του Βίλνιους, δηλαδή αυτό το θετικό, καιροσκοπικό θα μπορούσαμε να πούμε, πλευράς Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για το πώς θα έχουν μια ήρεμη, καλή γειτονία, χωρίς εντάσεις και χωρίς παραβιάσεις εναέριων υδάτινων πόρων.

«Γνωρίζει η ελληνική διπλωματία ότι η Χάγη, έστω και αν συζητηθεί μια υπόθεση και εκδοθεί μια απόφαση, δεν υπάρχει ένας διεθνής δικαστικός επιμελητής να επιβάλει αυτή την απόφαση. Εναπόκειται στην καλοπιστία των δύο πλευρών. Η Ελλάδα έχει δείξει διαχρονικά ότι είναι καλόπιστη και δίνει τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη, δείχνοντας την καλοπιστία της έναντι της Τουρκίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ουδείς μπορεί να της επιβάλει την απόφαση αν η Τουρκία δεν θελήσει να μπει σε λογική σύγχρονης εφαρμογής του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο «η τουρκική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό αντιδυτική κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις αναλύσεις».

Με δεδομένο ότι η τουρκική οικονομία χρειάζεται χρήματα ο κ. Σταθακόπουλος εξέφρασε την αποψη ότι κινείται καιροσκοπικά προς όλες τις κατευθύνσεις για να εξασφαλίσει έσοδα.

Σχολιάζοντας τέλος τη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν σημείωσε ότι «μόλις προχθές (15/9) έληξε το θεωρητικό τουλάχιστον μορατόριουμ. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα».

«Στις 29 Οκτωβρίου θα εορτάσουν οι γείτονες τα 100 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας» υπενθύμισε τονίζοντας ότι είναι βέβαιο ότι θα έχουμε έξαρση του εθνικιστικού λόγου.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X