Πολιτική

Πολάκης: Όχι άσχετος, συνειδητός ψεύτης ο Μητσοτάκης – Ομιλία με… μαντινάδα

Πολάκης: Όχι άσχετος, συνειδητός ψεύτης ο Μητσοτάκης – Ομιλία με… μαντινάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ίντα ‘χεις πάλι μερακλή, ποιο ν το παράπονό σου κι ένα πικρό χαμόγελο βλέπω στο πρόσωπό σου;». Με αυτή τη μαντινάδα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Παύλος Πολάκης. Ήταν η αρχή για το… σφυροκόπημα που ακολούθησε με αφορμή και τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

«Σταματήστε να μας κουνάτε το δάκτυλο και να πιάνεστε από λέξεις. Εμείς σας κάνουμε βαθιά πολιτική κριτική» ανέφερε ο Παύλος Πολάκης και αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύρα, είπε πως αυτή «βγάζει τον πρωθυπουργό, όχι άσχετο, αλλά συνειδητό ψεύτη – γιατί την ήξερε όπως οι ίδιοι (σ.σ. οι επιστήμονες) λένε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: την έδωσαν για να παρθούν μέτρα για το ΕΣΥ».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι αποκάλεσα τον πρωθυπουργό άσχετο μετά τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής για τις ΜΕΘ, το πρόβλημα είναι ότι οι άλλοι 36 γιατροί απ’ όλες της πτέρυγες του κοινοβουλίου δεν έκαναν το ίδιο», τόνισε ο Παύλος Πολάκης.

Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο Παύλος Πολάκης είπε: «Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020, μέχρι τις 6 Μαΐου του 2021, διασωληνώθηκαν 6280 ασθενείς και από αυτούς πέθαναν οι 3988. Εξετάζοντας τις περιφερειακές ανισότητες, την διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, την έλλειψη προσωπικού κ.λπ, η μελέτη αποδεικνύει ότι 1530 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Επιπλέον, όσοι ήταν διασωληνωμένοι, εκτός ΜΕΘ, είχαν 87% θνητότητα και όσοι ήταν εντός 60%, ποσοστό που είναι επίσης πολύ υψηλό και το οποίο προκύπτει από την ιδιαίτερα υψηλή θνητότητα των ΜΕΘ των νοσοκομείων της επαρχίας. Τι δεν μας λέει η μελέτη Λύτρα/Τσιόδρα: Από 1η Σεπτεμβρίου του 2020 μέχρι τις 6 Μαΐου του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στη χώρα μας πέθαναν 10.576 ασθενείς από covid. Αν από αυτούς αφαιρέσουμε τους 3.988 που πέθαναν διασωληνωμένοι, μένουν 6.588 ασθενείς. Που πέθαναν αυτοί; Θα σας πω εγώ πού πέθαναν αυτοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο κ. Τζανετής, πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ, 1.800 πέθαναν στα σπίτια τους, 800 φτάνοντας στα ΤΕΠ και οι υπόλοιποι σε κάποια κλινική covid, σε κάποιο ράντζο, μόνοι τους, άντε με λίγο οξυγόνο. Αυτό είναι το τρομακτικό!

Αν κάνουμε την αναγωγή στα συνολικά νούμερα και δεν είναι μαθηματικό αυτό καθώς οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες, με 6.500 υγειονομικούς σε αναστολή, αυτό σημαίνει ότι στους 20.000 νεκρούς οι 12.000 πέθαναν λαμβάνοντας ελάχιστη φροντίδα».

Όπως σημείωσε, από το 1990 μέχρι το 2012, αυτά τα 22 χρόνια περίπου, τα δέκα τα έχει βγάλει μέσα στα νοσοκομεία εφημερεύοντας, τα 7 από αυτά τα 10 χρόνια σε ΜΕΘ και από τα χέρια του έχουν περάσει , τα χρόνια που ήταν υπεύθυνος στις ΜΕΘ, πάνω από 1.700 ασθενείς και έχασε τους 300 – και έτσι γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις ένα ασθενή στη ζωή.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ταξική επιλογή στο ΕΣΥ. «Εμείς κάνουμε βαθιά πολιτική κριτική και σας κατηγορούμε για την ιδεοληπτική σας εμμονή ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τη βαθιά ταξική επιλογή σας να μην το ενισχύσετε και για την άρνηση σας να χρησιμοποιήσετε τις νέες θεραπείες για τις οποίες φωνάζω από πέρσι τον Δεκέμβρη».

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2022, ο Παύλος Πολάκης είπε: «Μιας και κατηγορηθήκαμε ότι μειώσαμε τις δαπάνες, αρκούν τα παρακάτω νούμερα:

Εμείς παραλάβαμε όριο δαπάνης 1.480.000.000 € και το φτάσαμε 1.860.000.000 €.

Παραλάβαμε, 31/12/2014 νοσοκομεία με 735 εκατομμύρια € έλλειμμα και 31/12/2017 τα νοσοκομεία είχαν 360 εκατομμύρια ταμειακό πλεόνασμα και 260 το 2018 αντίστοιχα.

Και τώρα τι έχουμε: 30/11/2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων είναι 801 εκατομμύρια ενώ μειώνεται περίπου 820 εκατομμύρια € τον προϋπολογισμό για την υγεία.

Η διαχείριση που κάνατε αποδείχτηκε καταστροφική. Είναι καιρός να φεύγετε και θα σας το δείξει ο ελληνικός λαός».

Ο Παύλος Πολάκης διαφώνησε επίσης, με την αναφορά που είχε κάνει το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι σήμερα δίνονται περισσότερα χρήματα για την Υγεία από ότι επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκάλεσε τέλος, την κυβέρνηση, ότι ακύρωσε την συμφωνία για την μεταφορά του νοσοκομείου Ντυνάν στο ΕΣΥ – που θα σήμαινε 400 πρόσθετες κλίνες, συν 45 κλίνες ΜΕΘ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X