Πολιτική

Πολεμικό Ναυτικό: Αντιδράσεις για τις μαζικές παραιτήσεις στη φρεγάτα Ύδρα πριν την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Πολεμικό Ναυτικό: Αντιδράσεις για τις μαζικές παραιτήσεις στη φρεγάτα Ύδρα πριν την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία για μαζικές παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού από τη φρεγάτα Ύδρα που πρόκειται να πάει σε αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ δεν συνδέει τα δύο θέματα, δηλαδή τις παραιτήσεις με την αποστολή του πλοίου σε εμπόλεμη ζώνη, οι σκέψεις που τα συσχετίζουν προκύπτουν αβίαστα.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία αποκαλύπτει «την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως».

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος έκανε λόγο για «έντονη ανησυχία για τις παραιτήσεις ενόψει της αποστολής της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά θάλασσα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιευθήκαν στα Μ.Μ.Ε., το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται αμείωτο. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με 17 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα.

Ως Τομεάρχης Άμυνας και ως ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έχουμε αναδείξει το σοβαρότατο ζήτημα του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 μέσω κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην οποία δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση. Καθώς όμως, ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών ολοένα και αυξανόταν επανήλθαμε επί του θέματος με νέα ερώτηση στα τέλη Νοεμβρίου 2023 για την οποία όμως δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων.

 

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών.  Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών», καταλήγει ο κ. Αποστολάκης.

Διευκρινίσεις από το Πολεμικό Ναυτικό

Διευκρινίσεις σχετικά με τον αριθμό του προσωπικού της φρεγάτας «Ύδρα» που αιτήθηκε αποστρατεία το πρόσφατο χρονικό διάστημα, έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

 

Επισημαίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι ο αριθμός του προσωπικού που αιτήθηκε αποστρατεία δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό που αναγράφεται στα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συμμετοχή της μονάδας στην αποστολή «Prosperity Guardian».

Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι ο αριθμός των 17 στελεχών που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, αφορά σε παραιτήσεις και αιτήσεις παραιτήσεων εν εξελίξει για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα.

 

Επίσης, διευκρινίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό ότι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων αποστρατείας στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εντός του 2024, είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού που αναφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣ «αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17/1. Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποστάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

 

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του δυναμικού του πλοίου ήταν αναμενόμενη και επιβαλλόμενη, καθώς άλλος είναι ο αριθμός των μελών του πληρώματος σε ένα πλοίο που κινείται στο πεδίο της ειρήνης κι άλλο όταν συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, όπως προορίζει τη φρεγάτα Ύδρα η κυβέρνηση, με την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ εδώ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X