Πολιτική

Προανακριτική: Στον… αστερισμό των «Κελέση» και «Σαράφη»! Όλο το παρασκήνιο

Προανακριτική: Στον… αστερισμό των «Κελέση» και «Σαράφη»! Όλο το παρασκήνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τα κωδικά ονόματα «Σαράφης» και «Κελέση» δεν παρουσιάστηκαν στην Προανακριτική για τη Novartis ώστε να εξεταστούν, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Η Προανακριτική, η αστυνομία και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες

Οι Αστυνομικές Αρχές αναζητούν τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, με τα μέλη της επιτροπής να βρίσκονται εν αναμονή. Το αίτημα για βίαιη προσαγωγή παραμένει ενεργό, μέχρι το Τμήμα Προστασίας των Μαρτύρων της αστυνομίας να φέρει τους προστατευόμενους μάρτυρες προς εξέταση, όπως επιβεβαιώνει και η Αστυνομία.

Προεκλογικός και με… εκπλήξεις ο Τσίπρας! «Πυρετώδεις» διεργασίες στο κόμμα

«Αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»».

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας τους, κάτι που πρώτα υποστήριξε το ΚΚΕ, ενώ και το Κίνημα Αλλαγής συμπαρατάσσεται με την άποψη αυτή. Επιπλέον, αυτή η άποψη αναμένεται να στηριχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία.

Από… πού θα ζητηθεί η άρση από την Προανακριτική;

Μεγάλο ερώτημα είναι το σκεπτικό με το οποίο τα μέλη της προανακριτικής θα διατυπώσουν ένα τέτοιο αίτημα, αλλά και προς ποιους θα γίνει μια τέτοια διατύπωση. Αν, δηλαδή, το αίτημα θα γίνει προς την κ. Τουλουπάκη, εισαγγελέα διαφθοράς, ή προς τους ανωτέρους της.

Οι βουλευτές θεωρούν ότι η κ. Τουλουπάκη θα επιχειρήσει να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη. Θεωρείται πιθανό να απευθυνθούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακόμα και δια επιστολής, στην οποία θα καταγράφουν όλες τις ενέργειες της κ. Τουλουπάκη, οι οποίες παρεμποδίζουν το έργο της Προανακριτικής.

Άγριο παρασκήνιο με την Novartis! Οργή Σαμαρά για Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη

Εξάλλου, στα περισσότερα μέλη της επιτροπής, υπάρχει ενόχληση διότι η κ. Τουλουπάκη «εξακολουθεί να κρατά παράτυπα κρίσιμα έγγραφα από τις αμερικανικές αρχές».

Παράλληλα, στην επιτροπή αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα. Κορυφαία στελέχη του κόμματος βρέθηκαν χτες, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στον Άρειο Πάγο. Μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στο έργο της και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Ο Μπούγας και τα “εμπόδια” που “βλέπει” από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, Ι. Μπούγας: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Ο κ. Κεγκέρογλου του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε ότι η συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι άσχετη ή ασύνδετη με τη δράση αυτών που τους συντονίζουν. «Πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ό,τι όμως και αν κάνουν, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του συστήματος σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν».

Για σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένη στις 10:00 η εξέταση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ο κ. Τζανακόπουλος αναμένεται να επικρίνει με σφοδρότητα τις κινήσεις των μελών της επιτροπής, ενώ οι βουλευτές θα του ζητήσουν εξηγήσεις για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση όταν ήταν υπουργός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X