Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Μετωπική σύγκρουση με κυβέρνηση – Τα μηνύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Στέφανος Κασσελάκης: Μετωπική σύγκρουση με κυβέρνηση – Τα μηνύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση επιλέγει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος της  αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα και τον  αντιπολιτευτικό τόνο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ορίζοντας τα «πεδία μαχών» του επόμενου διαστήματος.

Σε πρώτο πλάνο έβαλε τις θέσεις του κόμματος για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, στον αντίποδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τη Δημόσια Διοίκηση.

Την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής πόλωσης και να ανέβουν οι τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, η επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ν.Δ. ήταν εφ’ όλης της ύλης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε υποκλοπές, ακρίβεια, προϋπολογισμό, Δημόσια Διοίκηση και Παλαιστινιακό.

Δημοκρατία και ιδιότυπο καθεστώς

Ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας». Αναφέρθηκε δε στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογραμμίζοντας πως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μία Δημοκρατία με κατοχυρωμένη την πρόσβαση των πολιτών σε μία ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, με πρόσβαση στην κατοικία και με ασφάλεια για τους πολίτες. Ασφάλεια που, όπως είπε, δεν αφορά μόνο την αστυνόμευση, αλλά και το να μην φοβούνται οι πολίτες «να μπουν σε ένα τρένο για να ταξιδεύσουν. Να μην φοβούνται ότι τον χειμώνα θα πνίγονται και θα αποκλείονται, κι ότι το καλοκαίρι θα καίγονται».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε πως η Δημοκρατία βασίζεται στην ισονομία, καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός «ιδιότυπου καθεστώτος». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν να μεταφέρει την εποπτεία της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Χαρακτήρισε το σκάνδαλο των υποκλοπών πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά, ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ και με αφορμή την παρουσία του στον Άρειο Πάγο εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση για τις αλλαγές στη σύνθεση των ανεξάρτητων Αρχών, λέγοντας ότι «προσπαθεί να φιμώσει και να απομακρύνει όσους τιμούν το λειτούργημά τους». Ανέφερε δε πως το «επιτελικό κράτος» αποτελεί στην πραγματικότητα «το βαθύ κράτος της Ν.Δ.».

Προϋπολογισμός ακρίβειας

Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιγράφουν μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Το μήνυμα Κασσελάκη ήταν σαφές, ενώ ξεκαθάρισε πως οι αριθμοί μαρτυρούν αύξηση της φορολογίας. Στο κάδρο έβαλε και τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τους κατευθύνει προς τους οικονομικά ισχυρούς.

Στο μεταξύ, κριτική άσκησε και για την πολιτική που ακολουθείται στον χώρο της Υγείας αλλά και για το γεγονός πως δεν προβλέπονται ουσιαστικές «επενδύσεις» σε υποδομές και προσλήψεις δικαστικού και διοικητικού προσωπικού προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης.

Διατύπωσε δε τη θέση πως για πέμπτη χρονιά, με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την ακριβότερη ενέργεια, τα ακριβότερα καύσιμα, την ακριβότερη στέγη, τα ακριβότερα φάρμακα και το ακριβότερο «ράφι» σούπερ μάρκετ συγκριτικά με το εισόδημα και τους μισθούς των πολιτών. «Πρωταθλήτρια στη λιτότητα η Ελλάδα, λοιπόν. Πρωταθλήτρια στη φτωχοποίηση του λαού η κυβέρνηση της Ν.Δ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Το μήνυμα Κασσελάκη ήταν σαφές και για την εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει τον ρόλο «του προκεχωρημένου φυλακίου που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα καθήκοντα προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση του στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Παλαιστινιακό, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του σε όλους τους αμάχους και από τις δύο πλευρές. Έστρεψε δε τα βέλη του εναντίον του Κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον Νετανιάχου αλλά όχι με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις του περί ανθρώπινου κόστους και ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ είπε ότι «αποτελεί ντροπή να κατατίθεται ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με τη στήριξη της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και η Ελλάδα να απέχει. Και επιπλέον, να μην τολμάει ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση να πει τις λέξεις “κατάπαυση πυρός”». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X