Πολιτική

Στόλτενμπεργκ: Σε Αθήνα και Άγκυρα μεταβαίνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Σε Αθήνα και Άγκυρα μεταβαίνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Χθες, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

«Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση του μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής συμμετοχής της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο τη διευθέτηση της υπάρχουσας διαφωνίας. Είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους μας» δήλωσε, σ’ ένα πρώτο σχόλιο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ .

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 είχε συγκροτηθεί ένας αντίστοιχος μηχανισμός μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, και πάλι με στόχο τη μείωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν τον βιασμό της 20χρονης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X