Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης “βλέπει” Μακρόν – Μέρκελ – Κόντε και Σάντσεθ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης “βλέπει” Μακρόν – Μέρκελ – Κόντε και Σάντσεθ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Τζουζέπε Κόντε.

Η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (ύψους πάνω από 1 τρισ. ευρώ) εξελίσσεται σε γρίφο για γερούς λύτες.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου κύλησε με τσακωμούς και… γερά παζάρια, κατέληξε σε αδιέξοδο μετά από έναν μαραθώνιο επαφών και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συνάντηση… κορυφής για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός συναντάται με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Τζουζέπε Κόντε.

Στόχος της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση για να μην καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής σε ένα… μεγαλοπρεπές ναυάγιο!

Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της

Οι παραδοσιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Σύγκλισης (βοήθεια προς τις μειονεκτούσες περιοχές της Ένωσης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Περίπου 15 χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της σύγκλισης» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.

Οι επιστροφές που απολαμβάνουν σήμερα πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) αποτελεί άλλο σημείο τριβής. Οι επιστροφές αυτές ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι χώρες που τις λαμβάνουν τελούν υπό την πίεση των εθνικών τους κοινοβουλίων, όπου οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι εύθραυστες.

Άλλες χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών με την ευκαιρία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και επέβαλε την πρακτική αυτή το 1984.

Ποιοι βάζουν εμπόδια

«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα». Αυτή η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία, λίγο έως πολύ, αποτυπώνει τα όσα έγιναν χθες.

Μεταξύ των χωρών που αντιδρούν είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, οι επονομαζόμενες «σφικτοχέρες», που δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μία κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες (έρευνα, άμυνα, προστασία των εξωτερικών συνόρων…).

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική…

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X