Οικονομία

Σύνοδος Κορυφής: Σε θέση άμυνας η Αθήνα στην «επίθεση» Μέρκελ για τους τουρίστες

Σύνοδος Κορυφής: Σε θέση άμυνας η Αθήνα στην «επίθεση» Μέρκελ για τους τουρίστες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία εξάπλωση του στελέχους «Δ» του κορονοϊού, η γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη, μονοπωλεί την ανησυχία των Ευρωπαίων Ηγετών , που δεν βλέπουν με καλό μάτι την «πολιτική ανοικτών θυρών», που ακολουθεί και η χώρα μας στο πεδίο του τουρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε την συζήτηση για το πως πρέπει να θωρακιστεί η ΕΕ από τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας.

Κρατώντας αποστάσεις έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα που δέχεται ελεύθερα -χωρίς περιορισμούς ή καραντίνα- τουρίστες, που είναι εμβολιασμένοι με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή το κινεζικό SINOVAC , εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και δεν είναι πιστοποιημένο πόση προστασία παρέχουν απέναντι στην υπερμεταδοτική ινδική μετάλλαξη, όπως ειπώθηκε.

Μάλιστα Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν έβαλαν στο τραπέζι το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας των ταξιδιωτών από τρίτες χώρες με σημαντική έκθεση στην ινδική μετάλλαξη όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Πρακτικά, οι σκέψεις Μέρκελ και Μακρόν θα άλλαζαν άρδην τα δεδομένα για τον μεσογειακό τουρισμό, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν αποφάσισαν επιπλέον ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

“Είμαστε απόλυτα συνεπείς σε ότι επιτάσσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ΝΑΙ δεχόμαστε και άλλους” απαντούσαν με νόημα κυβερνητικές πηγές υπερασπιζόμενες το κυβερνητικό πλάνο για την υποδοχή τουριστών. Ως προς την κριτική για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν την υποκριτική διάσταση να επιτρέπεται για παράδειγμα στον Βικτορ Όρμπαν “να εμβολιάζει με αυτό το εμβόλιο τους Ούγγρους Ευρωπαίους πολίτες”.
Στο στόχαστρο μπήκε και η Πορτογαλία, που όντας στην πράσινη βρετανική λίστα, υποδέχτηκε πληθώρα Βρετανών στις αρχές του καλοκαιριού, με συνέπεια να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα για να χαλιναγωγήσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε» δήλωσε στον απόηχο της παγκόσμιας ανησυχίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα γινόταν έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα εξαιτίας του τριπλασιασμού σε διάστημα μιας εβδομάδας των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην χώρα μας. Την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει επιπλέον βήματα ελευθερίας καταργώντας την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Η μάχη για την Τουρκία

Διπλωματική μάχη στα θέματα της Τουρκίας ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , δύο εβδομάδες μετά την συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εκατέρωθεν βούληση για επαναπροσέγγιση και ένα «ήσυχο καλοκαίρι».

Θέλοντας να προλάβει την πολυδιαφημισμένη φιέστα του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου καθώς και την διακηρυγμένη θέση του να δημιουργήσει βάση οπλισμένων drones στο ψευδοκράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες, που θα συνιστούσαν πισωγύρισμα τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η συζήτηση για την Τουρκία έγινε στην διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών και επισκιάστηκε από την βαριά λοιπή θεματολογία όπως ήταν οι σχέσεις με την Ρωσία και η πανδημία.

Η Ελλάδα δήλωσε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκαν:

  • Καταδίκη κάθε προσπάθειας τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς λόγους
    ρητή αναφορά για τα Βαρώσια
  • Επισημάνθηκε ότι το Συμβούλιο παραμένει δεσμευμένο στην λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας
  • Ενώ παρέμεινε το φίλτρο της αναλογικότητας και της αναστρεψιμότητας για την προώθηση της ευρωτουρκικής ατζέντας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X