Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χατζηδάκης θέλει να ξεγελάσει τους συνταξιούχους με φθηνή κυβερνητική προπαγάνδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χατζηδάκης θέλει να ξεγελάσει τους συνταξιούχους με φθηνή κυβερνητική προπαγάνδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν… άρεσε στον Κωστή Χατζηδάκη η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς τα όσα ακούστηκαν έφεραν σε άβολη θέση την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας σε απάντησή του κατέφυγε σε φθηνή προπαγάνδα, τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και… έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους συνταξιούχους, ο Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι προχωρά η καταβολή των εκκρεμών συντάξεων και λογιστών, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε κάνει περικοπές στους συνταξιούχους.

«Ο κ. Χατζηδάκης αυταπατάται και υποτιμά τη νοημοσύνη των συνταξιούχων εάν πιστεύει ότι μπορεί να  τους ξεγελάσει με τη φθηνή κυβερνητική προπαγάνδα» απάντησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως επισήμανε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 71% τις εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε το 2015 και το 2019 παρέδωσε 107.000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουμε καταθέσει στη Βουλή. Παρά τη δημιουργική λογιστική του κ. Χατζηδάκη όσον αφορά τον υπολογισμό των εκκρεμών συντάξεων, το σύνολο τους σήμερα συνεχίζει να ξεπερνά τις 340.000.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι 485 πιστοποιημένοι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, στο τετράμηνο που δραστηριοποιούνται έχουν προχωρήσει μόλις 50 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 38 σταμάτησαν επειδή βρέθηκαν με λάθη, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά», συνεχίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 47 του ν.4670/2020 κατήργησε τη 13η σύνταξη που θέσπισε και έδωσε το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ με το ίδιο αυτό άρθρο προέβλεψε το 0,5% του ΑΕΠ ετησίως να αποδίδεται ως κοινωνικό μέρισμα, τελικά το στερεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό από την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που παραδίδει την Επικουρική σύνταξη στα ιδιωτικά συμφέροντα, εις βάρος των συνταξιούχων, των νέων ασφαλισμένων, του δημοσίου συμφέροντος και του δημόσιου διανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μειωμένο επίδομα των 250 ευρώ των περασμένων Χριστουγέννων το έλαβαν τελικά 200.000 λιγότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ το επίδομα των 200 ευρώ που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση θα το λάβουν μόλις το 27% των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρόσφατος νόμος πρόκληση του κ. Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ με αντισυνταγματικό τρόπο συγκροτεί κομματικό δίκτυο 256 μετακλητών προϊσταμένων με μισθούς 8.000 και 4.000 ευρώ και ταυτόχρονα προβλέπει την «εκμετάλλευση/εκποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, που ξεπερνά το 1δις ευρώ, με αδιαφανή τρόπο, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία!

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε μέρος των αναδρομικών που τους αναγνώρισε το ΣτΕ και μόνο για τις κύριες συντάξεις, και ότι ακόμη και σε αυτά τους πήρε ένα μεγάλο μέρος πίσω μέσω της φορολόγησης τους.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά τον εμπαιγμό της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ που συστηματικά νομοθετεί και ασκεί πολιτική εις βάρος τους, εις βάρος των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνικής πλειοψηφίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους λίγους, τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα. Γνωρίζουν ότι μόνο η πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να καταργήσει όλες αυτές τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές διατάξεις, να ενισχύσει το δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και το Κοινωνικό Κράτος προς όφελος των συνταξιούχων και του κόσμου της εργασίας!» καταλήγει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είχε δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης

Νωρίτερα, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει σε δήλωσή του

Όταν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να πει κάποια αλήθεια, κανείς δεν θα τον πιστεύει! Ο καταιγισμός των ψεμάτων, στον οποίο κατέφυγε και σήμερα μιλώντας στο Δίκτυο Συνταξιούχων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμη μία απόδειξη για αυτό.

Ισχυρίστηκε ότι δήθεν έχουν τριπλασιαστεί (!!) οι εκκρεμείς συντάξεις. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις για έκδοση συντάξεων μεταξύ 2019 και 2021 αυξήθηκαν και μάλιστα κατά 83%! Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την έκθεση ΑΤΛΑΣ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από εκκρεμείς συντάξεις προς τους συνταξιούχους ήταν 486 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, ενώ τώρα έχουν περιοριστεί στα 220 εκατ. ευρώ! Πώς είναι δυνατόν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ευρωπαϊκή χώρα να επιτρέπει στον εαυτό του τέτοια πολιτική κατρακύλα;

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δήθεν έχει περιορίσει το εισόδημα των συνταξιούχων. Ποιος; Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υιοθέτησε τον νόμο Κατρούγκαλου με όλες τις γνωστές επιπτώσεις του. Ο κ. Τσίπρας που προχώρησε σε 17 αλλεπάλληλες μειώσεις για τους συνταξιούχους και άφησε φεύγοντας πάνω από 1.050.000 ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν έχει αντιληφθεί ότι πέρασε ο νόμος Βρούτση διορθώνοντας κατάφωρες αδικίες για συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αλλά και τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% με προφανές όφελος για τους συνταξιούχους. Όπως και τις έκτακτες ενισχύσεις της κυβέρνησης για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ΑμεΑ, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ισχυρίστηκε ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων στρέφεται τάχα εναντίον τους. Στρέφεται δηλαδή εναντίον των νέων, ένα σύστημα που ισχύει στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στη Δανία! Ενώ δεν στρεφόταν ένα σύστημα που ήταν ελληνική πατέντα με όλα τα γνωστά αποτελέσματα τόσες δεκαετίες και το οποίο οραματίζεται να επαναφέρει.

Ισχυρίστηκε ότι δήθεν απέτυχε ο θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ένας θεσμός που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί και για τον οποίο ήδη υπάρχουν σαφέστατες αποδείξεις ότι συμβάλλει στην έκδοση των συντάξεων σε χρόνο ρεκόρ. Αν αμφιβάλλει, ας ρωτήσει τους ίδιους τους συνταξιούχους που έβγαλαν συντάξεις με αυτή τη μέθοδο σε μόλις 2 και 3 μήνες!

Ισχυρίστηκε τέλος ότι όποτε έρθει στην εξουσία θα καταργήσει το νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Τι αλήθεια θα καταργήσει; Θα καταργήσει την επιτάχυνση των προμηθειών; Την γρήγορη διερεύνηση των καταγγελιών για υπαλλήλους που δεν κάνουν τη δουλειά τους; Την επιβράβευση της παραγωγικότητας των ικανών υπαλλήλων; Ή τη χρησιμοποίηση των καλύτερων στελεχών για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα ενός οργανισμού που μόνος του συγκεντρώνει διαχρονικά τα μισά παράπονα των πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη;

Αφήνουμε τον κ. Τσίπρα στο θράσος και στην ψευδολογία του. Και προχωρούμε μπροστά στο δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και της υπηρέτησης των ασφαλισμένων με μια κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X