Επιλογές

Τροχάδην για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις η νέα κυβέρνηση!

Τροχάδην για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις η νέα κυβέρνηση!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Να μη δώσει αφορμή στους θεσμούς να υποστηρίξουν ότι η νέα κυβέρνηση είναι ασυνεπής με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό καταδείχτηκε χθες από τις αυστηρές εντολές που έδωσε στα υπουργεία και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν συγκεκριμένα θέματα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η νέα κυβέρνηση με μπροστάρη τον Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καλείται να συντονίσει τους υφυπουργούς του προκειμένου να δρομολογήσουν μέσα σε λίγε εβδομάδες σημαντικές και λιγότερο σημαντικές παρεμβάσεις που εκτείνονται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και έως την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Η εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα ανοικτό θέμα. Η πρόοδος όσον αφορά στις συναλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων το Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 (ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα και το τέλος του 2019), έχει καθυστερήσει, καθώς η πρόοδος στις μικρότερες συναλλαγές αντισταθμίζεται από καθυστερήσεις σε άλλες.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία Απόστολος Βεσυρόπουλος θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 υπαλλήλους. Η πρόσληψη προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξακολουθεί να γίνεται με αργούς ρυθμούς και εάν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση στις προσλήψεις, υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθεί η ειδική δέσμευση για τα τέλη του 2019.

Οι οφειλές

Η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσει διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με βάση τις συστάσεις συστημικού χαρακτήρα τις οποίες εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδας. Προς τον σκοπό αυτόν, η ΑΑΔΕ και το ΓΛΚ θα πρέπει να καταρτίσουν ειδικά σχέδια δράσης, τα οποία θα αξιολογηθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο  υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αν και οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εκκαθαρίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να αποφύγουν τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο εξακολουθούν να προκύπτουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ορισμένους τομείς.

Οι δαπάνες

Ο ίδιος θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να προχωρεί με ακρίβεια στον ορισμό των ανωτάτων ορίων δαπανών του προϋπολογισμού. Σήμερα παρατηρείται υποεκτέλεση δαπανών, η οποία οφείλεται στον καθορισμό ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού πάνω από την πραγματική ικανότητα πραγματοποίησης δαπανών των δημοσιονομικών μονάδων.

Τέλος, ο Γιώργος Ζαββός, ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, το καθεστώς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνει αμετάβλητο έως το 2022 και το Ταμείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη του τελικού στόχου της εκ νέου ιδιωτικοποίησης των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες κατά τα προσεχή έτη.

Οι προαναφερόμενες δράσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να διεκδικήσει το Σεπτέμβριο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X