Επιλογές

Τσίπρας: Θα πάω στα Σκόπια με επιχειρηματίες τους επόμενους μήνες

Τσίπρας: Θα πάω στα Σκόπια με επιχειρηματίες τους επόμενους μήνες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ομιλία στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην χθεσινή ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπενθύμισε στην αρχή:

ότι στην περσινή του ομιλία είχε υποσχεθεί πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που ήθελαν την χώρα μας να δυσκολεύετε να βγει από το πρόγραμμα.

Ενώ σημείωσε χαριτολογώντας, ότι είχε δώσει τη διαβεβαίωση όχι γιατί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα, άλλωστε οι χρησμοί της Πυθίας δέχονταν πολλές ερμηνείες.

Η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα τους έξι μήνες που πέρασαν μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια:

«Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», είπε ο Πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η αποστολή μας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί επιμένουν ή, ορθότερα, επιλέγουν να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ορισμένα μεγέθη τότε», και ανέφερε τα εξής:

  • Συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δισ. στην πενταετία, ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%.
  • Μια χώρα η οποία πέραν των πολλαπλών πληγών στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, είδε και τη θέση της στο διεθνές πεδίο να υποβαθμίζεται, να απαξιώνεται.

Παρέθεσε και συγκριτικά στοιχεία, όπως:

  1. Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας με την Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.
  2. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.
  3. Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας 1/4 του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.
  4. Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από της αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.
  5. Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.
  6. Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
  7. Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.
  8. Η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής σήμερα.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διπλωματικό αριστούργημα

  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά για το Σκοπιανό :

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, ας μου επιτραπεί να το πω, ήταν ένα διπλωματικό αριστούργημα» και εξέφρασε την χαρά του γιατί είδε στους Δελφούς ανθρώπους με τους οποίους εργάστηκε από κοινού για μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα για τους λαούς της περιοχής όπως ο υπουργός Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι:

«Μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή. Θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε και πρόσθεσε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία. Για πρώτη φορά σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε. Βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης έδωσαν τον τόνο» σημείωσε.

Επίσης επισήμανε ότι:

«Η Ελλάδα κοιτά μπροστά. Έχει πλέον τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού, που στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο».  

Παράλληλα υπενθύμισε:

«Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Μεσόγειο και για την Ευρώπη. Χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις εξελίξεις είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος».

  • Προανήγγειλε ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τα Σκόπια

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τα Σκόπια, συνοδευόμενος, από επιχειρηματική αποστολή:

«Θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και «Βόρειας Μακεδονίας», με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών μας» με στόχο:

« μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία»

Ακολούθως, έκανε αναφορά και στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία…

Μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων της Κύπρου στην εξόρυξη της δικής της ΑΟΖ.

Και τα ωφελήματα της αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων επισήμανε ότι πρέπει να τα καρπωθούν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού…

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Αλβέρτης… ξεσπά! «Τι δουλειά έχω εγώ με την πολιτική»;

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X