Πολιτική

Ζελεδάκια κάνναβης: Τέλος από τα περίπτερα με απόφαση Γεωργιάδη

Ζελεδάκια κάνναβης: Τέλος από τα περίπτερα με απόφαση Γεωργιάδη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ζελεδάκια κάνναβης: Τέλος στην πώληση από τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ των ζελέδων κάνναβης βάζει με απόφασή του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με απόφασή του, που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) εντάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών και συνεπακόλουθα θα αποσυρθούν άμεσα από προσβάσιμα σημεία πώλησης.

Σημειώνεται, άλλωστε, πως τα ζελεδάκια αυτά κυκλοφορούν τεχνηέντως σε διάφορες γεύσεις, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εφήβους και νέους, γεγονός που κινητοποίησε την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται πως μόλις στα τέλη του περασμένου έτους ένας 20χρονος απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας με έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Οπως ο ίδιος ο ασθενής αποκάλυψε στους γιατρούς είχε καταναλώσει βρώσιμα κανναβιδοειδή ενώ εξαιτίας των επίμονων ενοχλήσεών του διακομίσθηκε στο Τζάνειο.

Πιο συγκεκριμένα, η εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) είναι ένα ημισυνθετικό μόριο – παρασκευάζεται δηλαδήσε εργαστήριο. Εκεί η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) που εξάγεται από το φυτό κάνναβη (Cannabis sativa) συνδυάζεται με μόρια υδρογόνου και έπειτα κυκλοφορεί και σε μορφή τροφίμων τύπου gummies (ζελεδάκια). Τέτοιου τύπου προϊόντα με HHC εμφανίστηκαν αρχικά στα τέλη του 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια έγιναν δημοφιλή στην Ευρώπη το 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Μοιραία, πλέον ολοένα και περισσότερες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης αναγνωρίζουν τους κινδύνους και αναγκάζονται να επιβάλλουν περιορισμούς στην πώλησή τους. Αναφορικά, δε, με την… καθυστερημένη παρουσία τους στην αγορά οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως πιθανώς η πολύπλοκη διαδικασία που απαιτείται για την παραγωγή της HHC θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εμφανίστηκε τόσο πρόσφατα, ενώ η φυσική κάνναβη καταναλώνεται ευρέως.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί, πως το μέτρο αυτό αποτέλεσε προτεραιότητα αμέσως μετά τη ανάληψη των καθηκόντων του. «Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X