Eretiki Κριτική

Το Evia Film Project ξεκινά!

Το Evia Film Project ξεκινά!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

To Evia Film Project είναι λοιπόν έτοιμο να υποδεχτεί τους Σινεφίλ με την ενδιαφέρουσα, πράσινη δράση του! Ambassador θα είναι ο συμπαθής, τραγουδιστής & τραγουδοποιός, Κωστής Μαραβέγιας!

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στη Βόρεια Εύβοια. Αιδηψός, Λίμνη & Αγία Άννα φιλοξενούν σε ένα ξένοιαστο πενθήμερο (15-19 Ιουνίου 2022) τη γιορτή του Σινεμά.

Στις 2/6/2022 στον Εθνικό Κήπο οι διοργανωτές μάς ενημέρωσαν σχετικά, σε μια από τις πιο μοντέρνες & άνετες συνεντεύξεις τύπου, που έχουν γίνει ποτέ!

Τι είναι όμως το Evia Film Project;!

Πρωτίστως, οφείλουμε να τονίσουμε, πως τo Evia Film Project ανήκει φυσικά σε μια ακόμη καλλιτεχνική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι, επί της ουσίας, ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέσα στη σεζόν (μετά τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του Νοεμβρίου & του ανάλογου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μαρτίου). Συνιστά το Evia Film Project ένα από τα αναπτυξιακά έργα “Φωτοδότες,” τα οποία ανήκουν στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας.

Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά στο κοινό;!

Προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, μαζί με μια μεγάλη συναυλία, περιμένουν το κοινό σε τούτη την πενθήμερη γιορτή του Σινεμά στη Βόρεια Εύβοια. Περισσότερες διευκρινίσεις για αρκετές δράσεις της διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε εδώ (https://www.filmfestival.gr/el/all-news/28041-sas-kalosorizoume-sto-evia-film-project).

Προβολές

Στους θερινούς κινηματογράφους της Αιδηψού και της Λίμνης θα προβληθούν 12 ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επειδή μέσα σε αυτές τις ταινίες εντάσσεται και το γοητευτικό έργο animation Η Κόκκινη Χελώνα” (“La Tortue Rouge,” 2016) του Michael Dudok de Wit, (το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα στους Σινεφίλ) θα σας έλεγα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδιαφέρουσες επιλογές των διοργανωτών! Να σημειώσουμε, ότι ανάμεσα στους δημιουργούς, που θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια, είναι και οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης, παρουσιάζοντας το σημαντικό ντοκιμαντέρ τους “Μέγαρα” (1974).

Στην πλατεία της Αγίας Άννας θα πραγματοποιηθεί μια αναπάντεχη προβολή υπέροχων ταινιών μικρού μήκους.

Ταινία Έναρξης-Λήξης

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου η ταινία “Ο Πράσινος Πλανήτης” (“La Belle Verte,” 1996) της Coline Serreau ξεκινά τη διοργάνωση. Η ταινία θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο “Απόλλων” της Αιδηψού. Το Σινεμά αυτό θα αναδιαμορφωθεί από το Φεστιβάλ, ανοίγοντας ξανά τις πόρτες του, μετά από δεκαετίες, για τους θεατές.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου το νέο ντοκιμαντέρ του Volker Schlöndorff με τίτλο “Ο Δασοποιός” (“The Forestmaker,” 2022) θα ολοκληρώσει τη διοργάνωση. Θα προβληθεί παρομοίως στον κινηματογράφο “Απόλλων.”

Ambassador o Κωστής Μαραβέγιας

Στην παραλία της Αγίας Άννας το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο συμπαθής τραγουδοποιός & τραγουδιστής Κωστής Μαραβέγιας, ως ambassador του Evia Film Project, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία μαζί με αγαπημένους του φίλους! Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη!

Η Press conference

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 οι διοργανωτές του Evia Film Project μάς υποδέχτηκαν στον Εθνικό Κήπο, στο σημείο Πέργκολα με Γλυσίνα. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πιο cool συνεντεύξεις τύπου, που έχω παρακολουθήσει, όσο καιρό βρίσκομαι στο χώρο! Το μοντέρνο και άνετο ύφος της συνέντευξης τύπου άρμοζε απολύτως στα πλαίσια της ανάλογης, προσεχούς, καλοκαιρινής διοργάνωσης Evia Film Project. Η ενημέρωση σε εμάς τους κινηματογραφικούς δημοσιογράφους έγινε σε πολύ όμορφο κλίμα. Το δε μενού του γεύματος ήταν από ιδιαίτερες νοστιμιές της Εύβοιας!

Μίλησαν περιεκτικά για τη δράση του Evia Film Project ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο ambassador της εκδήλωσης Κωστής Μαραβέγιας. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε τους χορηγούς της διοργάνωσης (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polygreen, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, iMed, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμοι της περιοχής στιαία Αιδηψού & Αγία Άννα Μαντουδίου).

Ορέστης Ανδρεαδάκης: “Οι βασικοί άξονες του Evia Film Project” είναι τρεις: 1) Μία Αγορά για την επεξεργασία σεναρίων και ταινιών (είτε είναι fiction, είτε ντοκιμαντέρ) σε εξέλιξη working progress, με θέμα το περιβάλλον. 2) Προβολές ταινιών με θέμα το περιβάλλον (είτε είναι fiction, είτε ντοκιμαντέρ) σε ανοικτούς χώρους και σε θερινούς κινηματογράφους, που είχαν να λειτουργήσουν πάρα πολλά χρόνια. Φερειπείν, ο κινηματογράφος της Αιδηψού είχε να λειτουργήσει 25 χρόνια και ξαναφτιάχτηκε με τη βοήθεια του Δήμου. 3) Σεμινάρια (masterclass, workshops) σε παιδιά σχολείου, φοιτητές της κινηματογραφικής σχολής των Ψαχνών, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, κατοίκους της περιοχής και σε όσους ενδιαφέρονται, με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε δηλαδή να κάνουμε ταινίες και εκδηλώσεις, στην Τέχνη του Κινηματογράφου, όσο το δυνατόν πιο πράσινες. Αλλά και την ίδια τη ζωή μας.”

Κωστής Μαραβέγιας: Η συμμετοχή αφιλοκερδώς στη συναυλία είναι κάτι, που το κάνουμε με μεγάλη αγάπη! Ακριβώς στο ίδιο σημείο είχα βρεθεί σε ένα άλλο Φεστιβάλ 4 χρόνια πριν. Ήταν τότε (λόγω των αλλιώτικων συνθηκών) ένας άλλος τόπος. Τώρα, 4 χρόνια μετά, με διαφορετική ψυχολογία θα πάμε σε ένα δυστοπικό σημείο…Γιατί ο τόπος έχει δυστυχώς υποστεί μεγάλη καταστροφή. Υπάρχει ωστόσο μια συμβολική Αξία σε αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα, με μορφή Αναγέννησης για την περιοχή! Αγαπώ πάρα πολύ την Εύβοια και το Σινεμά! Έτσι όταν μου είπε ο Ορέστης για το Evia Film Project, δέχτηκα με χαρά. Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι αυτή είναι μια ουσιώδης, νέα αρχή για τους κατοίκους και την περιοχή. Για να πάει δηλαδή, οικονομικά και περιβαλλοντικά, ο τόπος καλύτερα. Πηγαίνουμε λοιπόν με πολλή όρεξη και αγάπη εκεί! Βεβαίως, θα είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, λόγω των περυσινών καταστροφών και της φετινής διοργάνωσης, αντιστοίχως. Νομίζω όμως, ότι η εκδήλωση αυτή θα αποτελεί μια αγκαλιά για το Περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους τους Ανθρώπους. Το Σινεμά βοηθά σε αυτό!”

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X